Foto: Renovatie_riet1

Unieke dakbedekking: rieten dak

Riet is een schitterend natuurproduct voor een huis. We zien dan ook steeds meer rieten daken. Lees hier over de voordelen van riet.

Guido van Loon

Riet is een eeuwenoude dakbedekking met een warme, luxe uitstraling. Het is een volledig natuurlijk materiaal en oogt daardoor authentiek. Steeds vaker kiezen architecten en opdrachtgevers er voor om riet te combineren met een moderne bouwstijl. Een rieten dak past zeker niet alleen bij landelijke woningen. Ook luxe stadsvilla’s en eigentijdse gebouwen kunnen uitstekend worden voorzien van riet. Ook in moderne architectuur is riet goed toe te passen, met bijzondere vormen, hellingen en hoeken.

Brandveilig

Een rieten dak had vroeger de naam extra brandbaar en slecht isolerend te zijn. Dit is echter allang niet meer zo. Tegenwoordig wordt er eerst een gesloten dakconstructie gemaakt, waar vervolgens het riet bovenop gedekt wordt. De lucht kan dan niet meer door het riet naar binnen en het dak is dus een stuk minder brandgevoelig. Deze constructie zorgt daarnaast voor een goede isolatie.

Licht en lucht

De levensduur van je rieten dak is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de schuinte van het dak van belang. Hoe schuiner het riet, des te beter. Dit komt omdat het dan sneller kan opdrogen. De ideale hellingshoek voor een gemiddeld rieten dak is 45 graden of meer. Verder is de dikte van de laag riet van belang. Hoe dikker de laag, des te langer de levensduur. Tevens heeft een woning met een rieten kap licht en lucht nodig. Alleen dan kan het riet voldoende drogen. Teveel bomen om een huis komt de levensduur van het riet dus niet ten goede. Tot slot is rietdekken een vak apart. Na de nodige scholing is het vooral de ervaring die de vakman maakt. 

Goed onderhouden

Preventief onderhoud en reparaties zijn cruciaal voor de levensduur van het dak. Voorkom als eerste mos- en alggroei op het dak. Een dak bedekt met alg en mos krijgt geen lucht en kan daardoor niet ademen. Onder deze laag gaat het riet dan rotten. Laat ook regelmatig bladeren en dennennaalden verwijderen. Doordat deze op het dak blijven liggen kan het riet niet voldoende drogen. Laat ook de schade na een storm of hevige regenbui zo snel mogelijk repareren door een rietdekker. Door periodiek onderhoud voorkom je onherstelbare (of zeer kostbare) schade. Bovendien behoudt het rieten dak zo de uitstraling die je voor ogen hebt.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties