Huis met een rieten dak? Hier moet je aan denken

Een rieten dak heeft een warme uitstraling en geeft een woning veel karakter. Je ziet direct dat het een prachtige oude ambacht is.

Guido van Loon 31 Augustus 2021

Het is daarom niet gek dat deze vorm van dakbedekking na al die jaren (zeg gerust eeuwen) nog steeds erg populair is. Als jij een woning wil kopen of laten bouwen met een rieten kap, is het noodzakelijk om je er van tevoren goed in te verdiepen. Rieten daken hebben extra zorg en aandacht nodig in vergelijking met een dak van dakpannen. Met de juiste voorbereidingen en een aantal tips kun je onnodige problemen voorkomen. Lees daarom vooral het onderstaande artikel eens door. Hiermee helpen we je alvast goed op weg!

Rieten dak verzekeren

Of je nou in een authentieke boerderij woont of net een luxe villa met rieten kap hebt laten bouwen: om zorgeloos te kunnen genieten van jouw prachtige dak, raden we aan om een rieten dak verzekering af te sluiten. Denk hierbij aan een opstalverzekering waarbij schade aan de woning wordt verzekerend. In sommige gevallen wordt dit ook wel een brandverzekering genoemd, maar een opstalverzekering voor een huis met rieten dak dekt ook schade door storm of inbraak. Kijk daarnaast naar de mogelijkheden van een inboedelverzekering. Hierbij gaat het om alle eigendommen die in de woning staan. Van meubels en computers tot de schoenen in de kast. Een inboedelverzekering vergoedt schade die is veroorzaakt door storm, wateroverlast, (dak)brand en inbraak.

Lucht en licht voor lange levensduur

Voor een lange levensduur is het belangrijk dat het rieten dak zo snel mogelijk kan drogen. Hiervoor moet het riet voldoende lucht en licht krijgen. Plaats daarom zo min mogelijk grote bomen rondom de woning of snoei de bomen regelmatig. Hoge bomen creëren niet alleen veel schaduw, maar houden ook de wind tegen. Daarnaast kunnen er na een regenachtige dag nog lang druppels uit de boom vallen, wat het opdrogen van het riet belemmert. In de herfst vallen er veel bladeren en takken op de rieten kap, waardoor er ook minder lucht en licht bij het riet kan komen.

Rieten dak behandelen tegen begroeiing

Een andere manier om de levensduur van een rieten dak te verlengen, is door het professioneel te laten behandelen tegen begroeiing. Het impregneren gaat de groei van algen en mossen tegen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Professionele algenbestrijding

Helaas kan er ook op een behandeld rieten dak na verloop van tijd algengroei ontstaan. Het is essentieel om dit door een professioneel rietdekkersbedrijf te laten verwijderen. Zij maken gebruik van een speciaal algenbestrijdingsmiddel en weten precies wat de beste keuze is voor jouw dak. Als je de groene aanslag en algen niet laat verwijderen, kan het de levensduur van het rieten dak maar liefst 10 jaar verkorten. Dat is natuurlijk zonde!

Mos handmatig verwijderen

In tegenstelling tot algen, vormen mossen geen afsluitende laag op het riet. Het heeft minder invloed op de droogtijd en is hierdoor dus minder schadelijk. Toch is het beter om een huis met rieten dak tijdig een grote onderhoudsbeurt te geven en hierbij het mos te (laten) verwijderen. Om de rieten kap niet te beschadigen, moet dit handmatig gebeuren.

Reacties