Problemen met je rolluiken? 4 handige tips

Rolluiken zijn heel mooi om te hebben. Maar soms kunnen ze ook heel lastig zijn. Bijvoorbeeld als het rolluik niet meer omhoog gaat.

17 Februari 2019

Gelukkig kun je veel problemen met rolluiken zelf oplossen. Vooral van een handbediend rolluik kun je vrijwel elk onderdeel zelf vervangen. Dat is bij elektrische rolluiken soms wat lastiger. Heb jij problemen met je rolluiken? Dit zijn 4 handige tips!

1. Werk van buiten naar binnen

Bij een rolluik werk je altijd van buiten naar binnen bij het zoeken naar de oorzaak van een probleem. Je begint dus bij de bediening van het rolluik. Bij een elektrisch rolluik check je of de stekker erin zit en of de ketting wel goed gespannen is. Bij een handbediend rolluik begin je bij de bandopwinder en het trekkoord. Het is namelijk het gemakkelijkst om hier zelf problemen in te vinden en ze zijn ook het eenvoudigst op te lossen.

2. Wees niet bang om een schroevendraaier te gebruiken

Een groot deel van het rolluik zit verborgen achter een kap. En ook de bandopwinder heeft een beschermkap. Op zich heel fijn en netjes, maar niet handig als het rolluik niet (goed) werkt. Daarom moet je niet te bang zijn om een schroevendraaier te pakken. Schroef de kappen los en kijk erachter. Soms zie je dan meteen de oorzaak van het probleem, bijvoorbeeld een afgebroken ophangveer.

3. Check of het rolluik een draaiende beweging maakt

Heb je het probleem nog niet ontdekt? Check dan of het rolluik een draaiende beweging maakt als je de bediening gebruikt. Dit kan laten zien wat er aan de hand is. Als de as van het rolluik geen draaiende beweging maakt, dan weet je dat er iets misgaat met de bediening. Bijvoorbeeld met het trekkoord of de elektrische motor. Als de as wel draait, is er waarschijnlijk iets mis met het systeem zelf, bijvoorbeeld de ophangveren. De draaiende beweging zegt dus heel veel over de plaats waar het probleem zit.

4. Kijk of je het kunt repareren

Heel veel rolluik onderdelen kun je gewoon zelf vervangen. Het is niet eens ingewikkeld! Het is dan verstandig om informatie te zoeken op een betrouwbare onderdelen-site. Als je zoekt op de site van een verkoper van rolluiken, zul je meestal het advies krijgen om het niet zelf te doen. Logisch ook, want dan verdient de verkoper er extra geld aan. Toch kun je het haast altijd zelf oplossen met losse onderdelen. Dat bespaart je heel wat geld!

Rolluiken zijn niet alleen handig om schaduw te krijgen, maar ook voor de veiligheid. Ze houden inbrekers buiten en zijn daarom extra stevig gebouwd. Dat heeft als nadeel dat ze ook wat moeilijk vanaf buiten open te maken zijn. Toch kun je met de juiste richtlijnen (en misschien een filmpje op YouTube) prima zelf aan de slag om een onderdeel te vervangen. Vooral de buitenste onderdelen zijn heel gemakkelijk te vervangen. Zo bespaar je jezelf hoge kosten en heb je in een handomdraai weer een prachtig hersteld rolluik.

Reacties