Dit zijn de mogelijkheden met zonwering

Zodra het warmer wordt buiten, weten we weer waarom zonwering zo belangrijk is. Gelukkig heb je een hoop manieren waarop je de hitte buiten kunt houden.

Guido van Loon 30 Juni 2021

Hoewel een zomers temperatuurtje natuurlijk heerlijk is, wil je ook weer niet dat het in huis te warm wordt. Het is namelijk het fijnste als de hoge temperaturen buiten blijven. Zonwering is dé manier om hiervoor te zorgen. Maar welke mogelijkheden heb je met zonweringen? Zo heb je allereerst de keuze uit buitenzonwering en binnenzonwering.

Binnenzonwering

Binnenzonwering ziet er vaak mooi uit. Het voordeel hiervan is namelijk dat je  binnen ook gelijk een eigen sfeer neer kunt zetten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan jaloezieën, shades, shutters of rol- en vouwgordijnen. Hoewel je qua uitstraling dus heel veel kanten op kunt met dit type zonwering is buitenzonwering toch vaak het meest effectief, als we enkel en alleen naar het bestrijden van de hitte kijken. Dat komt voornamelijk omdat je de zon al weert voordat hij binnen is.

Buitenzonwering

Buitenzonwering is dus erg doeltreffend om de warmte tegen te houden. Daarbij komt nog dat de meeste buitenzonweringen tegenwoordig ook nog eens vanuit binnen in huis bediend kunnen worden. En ook 'slimme' zonwering zien we steeds vaker. Veelvoorkomende soorten buitenzonwering zijn zonneschermen, markiezen, lamellen, zonneluifels en luiken.

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van zonwering?

- Vergunning
In enkele gevallen heb je een vergunning nodig voor je zonwering. Dit zal voornamelijk het geval zijn wanneer je zonwering aan de voorkant van je woning wilt installeren. Het is echter niet zo dat dit standaard het geval is, het ligt aan het type zonwering, de ligging van je woning en je woning zelf. Het beste kun je het als je twijfelt even navragen bij je gemeente.

- Oriënteer je op al je opties
Er zijn dus zoveel verschillende soorten zonwering dat het verstandig is te beginnen met je breed te oriënteren. Kijk naar prijs, uitstraling en effectiviteit. Je hoeft bijvoorbeeld niet per sé te kiezen voor een standaard rolluik, wat misschien een beetje een saaie uitstraling voor je heeft. Je kunt namelijk ook gaan voor een scherm of markies. Alles heeft zijn eigen voor- en nadelen.

- Onderhandelen
Ook in de zonweringbranche geldt vaak dat er wat ruimte zit bij offertes om te onderhandelen. Geef gewoon aan dat je je aan het orienteren bent op verschillende opties. Dit kan zo maar een paar procent op de prijs schelen en het heeft natuurlijk geen invloed op de kwaliteit. Het is altijd het proberen waard!

Waar moet je op letten bij de keuze voor zonwering?

Zonwering heeft vaak de naam ook gelijk inbraakwerend te zijn, maar dat is niet altijd het geval. Iets om rekening mee te houden! Een screen bijvoorbeeld is niet echt geschikt om inbrekers buiten de deur te houden. Wel is het zo dat men minder makkelijk bij je naar binnen kan kijken.

Houd er verder rekening mee dat sommige typen zonwering vlekgevoeliger zijn dan andere. Bij screens kunnen bijvoorbeeld vlekken door regen of vogelpoep ontstaan. Raadpleeg altijd een specialist om na te gaan hoe je jouw zonwering het beste schoon kunt krijgen en houden. Zoals je hebt gezien zijn er vele mogelijkheden met zonwering; ga je dus rustig oriënteren, stap verschillende winkels binnen, laat je goed voorlichten en je komt vast de zonwering tegen die het beste bij jou past!

Reacties