Wat helpt beter: buitenzonwering of binnenzonwering?

Je bent op zoek naar zonwering; kies je dan het beste voor binnenzonwering of juist buitenzonwering? Ontdek het verschil en maak de juiste keuze.

Guido van Loon 26 Mei 2020

We zijn natuurlijk allemaal dol op het zonnetje, maar als je geen maatregelen neemt kan het wel érg heet worden in huis. Er zijn vervolgens vele mogelijkheden om de zon te weren. Zo kun je er voor kiezen om de zon van binnen in je huis te weren of juist maatregelen te nemen de zon vanaf buiten al geen kans krijgt. Er zijn diverse redenen om voor het één te kiezen of juist het ander. Bijvoorbeeld de prijs, de situatie rondom jouw huis of hoezeer je last hebt van hitte. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: welk type zonwering is het meest effectief?

Buitenzonwering is het beste

We kunnen kort zijn: buitenzonwering is vele malen efficiënter, het zorgt voor een gezond en goed binnenklimaat. Dat komt omdat de hitte van de zon als eerste tegen de zonwering botst. Zo komen de zonnestralen dus niet bij de ramen en blijft het binnen in huis koel. En bij een oplossing als bijvoorbeeld een zonnescherm wordt het bovendien niet volledig verduisterd in huis. Kies je bijvoorbeeld voor buitenzonwering in combinatie met een automatische regeling die zich aanpast aan de stand van de zon. Zo gebruik je je zonwering optimaal. Houd wel in de gaten dat de kwaliteit goed moet zijn. Wanneer de zonwering namelijk buiten hangt, krijg je natuurlijk onherroepelijk te maken met verschillende weersomstandigheden.

Binnenzonwering vaak goedkoper

Zonwering binnen heeft weer als voordeel dat het vaak goedkoper is dan buiten zonwering. Bovendien heb je hierbij geen last van weersomstandigheden en kan het eenvoudig(er) gereinigd worden. Je bent daarnaast ook effectiever met kleuren en andere wensen. Dus hoewel buitenzonwering effectiever is, heeft binnenzonwering ook voordelen.

Afhankelijk van je eigen situatie valt er dus zeker voor beiden wat te zeggen, maar kijk je puur naar de effectiviteit van het weren van de zon is buitenzonwering de beste keuze. Dat is met name zo als je kijkt naar de temperatuur, maar vergeet ook het gezondere binnenklimaat niet (en de kosten die je bespaart aan airconditionings en dergelijke).

Reacties