Foto: 000-Artificialplantshop-kunstplant-kunsthaag-kunstbloemen-groen-tuin-buiten

Zo blijven de planten in je tuin het hele jaar door mooi en groen

Wil je het hele jaar door een groene haag, bloeiende bloemen of heldergroene planten in je tuin? Met kunstplanten regel je dat makkelijk en supersnel.

Sandra van Koningshoven

Tuintips van de buren

Ik woon in een buurt waar veel ouderen wonen. Wij vinden het heerlijk, want we hebben fantastisch leuke buren en overburen. Er is altijd belangstelling voor elkaar en tijd voor een gezellig praatje.

Maar als ik dan toch een nadeel moet opnoemen, dan is het dat mijn tuin altijd een beetje treurig afsteekt tegenover die van de buurtjes: hun bomen, planten en bloemen staan namelijk het hele jaar door uitbundig mooi te zijn. Een beetje uitsloverig mooi zelfs. Hartstikke onredelijk van me, dat weet ik. En ik weet ook waarom ik dat vind: ik wil zelf ook zo'n mooie groene tuin.

Altijd een groene tuin

1-Maxifleur-kunstplant-kunsthaag-kunstbloemen-groen-tuin-buiten

Maar helaas, we hebben gewoon geen tijd voor al het onderhoud. Daarom bestaat onze tuin voor het grootste deel uit tegels. Een beetje saai, maar wel lekker makkelijk. Tijdens een van mijn loopjes door mijn mooie buurt vroeg ik me ineens af: zouden er kunstplanten zijn die in de tuin kunnen? Ik ging het internet op en kwam er snel achter dat ze bestaan. UV- en weerbestendige kunstplanten in allerlei prijsklassen, soorten en maten. Hoe leuk!

Interieur misdaad

Had je vroeger kunstplanten staan? Dan beging je een absolute interieur misdaad. Kon echt niet! Maar dat is aan het veranderen en kunstplanten banen voorzichtig hun weg weer terug naar onze woonkamers en tuinen. Helemaal niet erg, want kunstplanten zijn mooi en heel erg cool, want: niet meer van echt te onderscheiden. En doe je het niet voor de prachtige kleuren en stoere vormen, doe het dan voor het gemak. Stofdoekje erover en klaar is kees!

Zijn kunstplanten slecht of juist goed voor het milieu?

2-Bloomingartificial-kunstplant-kunsthaag-kunstbloemen-groen-tuin-buiten

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Het is tenslotte beter voor biodiversiteit als je echte planten in je tuin hebt staan. Een vogel, bij of libelle wordt nu eenmaal niet gelukkig van een hap taai plastic. Zorg er dus altijd voor dat je een beetje afwisselt: combineer echte bloemen en planten met kunstplanten.

Daarbij is plastic nooit echt duurzaam. Ik weet dat Ikea – die heel veel betaalbare kunstplanten in haar assortiment heeft - hard werkt aan allerlei duurzame oplossingen voor haar producten. Maar of hun kunstplanten duurzaam zijn... Ik weet het niet. En natuurlijk blijft plastic natuurlijk gewoon plastic. Iets om over na te denken.

Maar er zijn zeker ook voordelen

4-Designerplants-kunstplant-kunsthaag-kunstbloemen-groen-tuin-buiten

Tegenover deze twee nadelen, staat wel dat een kunstplant heel lang mee gaat. Zeker met de kwaliteit van tegenwoordig. Dat bespaart niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu. Want daar waar je echte planten vaak water moet geven en eens in de zoveel tijd moet vervangen voor nieuwe, blijft een kunstplant veel langer goed. Je verbruikt veel minder water en de aarde wordt minder uitgeput door de teelt van nieuwe planten. En dat is dan weer wel goed voor het milieu.

Welke soorten kunstplanten bestaan er?

De standaard kunststof Geranium kent iedereen wel. Het kan je smaak zijn, maar de mijne is het niet. Ik hou er niet zo van. Maar gelukkig zijn er oneindig veel soorten kunstplanten. Je kunt beter vragen: welke soorten bestaan er niet? Zo heb je kunstbloemen, mini boompjes, struiken, tropische kunstplanten en zelf een heuse kunsthaag. Allemaal geschikt voor in de tuin en niet van echt te onderscheiden. Té leuk!

5-Ikea-Fejka-bamboe-kunstplant-kunsthaag-kunstbloemen-groen-tuin-buiten kopie

Ik moet zeggen dat ik ondertussen best enthousiast ben geworden over kunstplanten voor in mijn tuintje. Ik ga shoppen!

Dit vind je ook interessant:

Blaas je interieur nieuw leven in met groen

Met deze 5 planten kun je niets fout doen

Help je huisdieren de winter door

 

Met dank voor de mooie foto's aan, op volgorde van plaatsing: 1. artificialplantshop.com.au, 2. www.maxifleur.nl, 3. www.bloomingartificial.co.uk, 4. www.designerplants.com.au en 5. www.ikea.nl

Reacties