Help huisdieren de winter door

In de winter zitten we zelf knus voor de kachel, maar wat kunnen we voor onze huisdieren doen om ze tegen de kou te wapenen?

Ondersteun je huisdier

Sommige dieren zijn dol op de sneeuw en maken allerlei rare sprongen uit enthousiasme. Andere huisdieren kijken liever de kat uit de boom en blijven nog even binnen met droge pootjes. Huisdieren die het gewend zijn om buiten te verblijven of vaak buiten komen, zoals konijnen, katten en honden, ontwikkelen een wintervacht en kunnen zichzelf goed beschermen tegen de kou. Een beetje ondersteuning is natuurlijk altijd welkom, vooral bij dieren die veel binnen zijn. Voor elk huisdier hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om je huisdier zo warm mogelijk te houden.

Warme slaapplekken voor buiten

Als je huisdieren hebt die buiten slapen, zoals konijnen en kippen, zorg dan voor wat extra bescherming. Dit kan door extra stro in het hok te leggen voor een warme slaapplek en delen van het hok af te schermen tegen koude wind en sneeuw. Let erop dat de waterfles niet bevriest en vervang het water regelmatig. Je zult zien dat de dieren ook lekker tegen elkaar aan gaan liggen om zich warm te houden. Als het echt te koud wordt, kun je eventueel het hok verplaatsen naar een garage of schuur. Zet het hok niet in huis als het al lang buiten staat, dat is te warm voor de dieren.

Veilig de winter door

Tijdens wandelingen met je hond kan het prettig zijn hem een extra warm laagje te geven, met bijvoorbeeld een waterdichte winterjas. Ideaal bij sneeuw! Het zout dat wordt gestrooid tegen gladheid kan gevaarlijk zijn voor honden, spoel daarom de pootjes vooral goed af na een wandeling, of bedek de voetzooltjes met potenbescherming. Sokken met anti-slip zijn ook heel handig bij een gladde houten vloer! Voor katten kan het zout ook giftig zijn, zorg er daarom voor dat er genoeg plekken zijn met vers water, en ze niet uit slootjes hoeven te drinken.

Zijdezachte verwarmde mandjes

Er is niets prettiger dan gaan liggen in een zacht mandje na een winteravontuur. Vaak kiest je hond of kat automatisch het warmste plekje in huis, zoals jouw schoot, of op de vensterbank, maar een zacht dekentje of een radiatorhangmat is altijd welkom. Je kunt je huisdier zelfs verrassen met een warmtekussen. Het is vooral prettig om kwetsbare of oudere dieren in de winter mee te beschermen. Ook kan het handig zijn bij het vervoeren van je hamster of cavia als deze niet gewend is om buiten te zijn. Probeer de overgang van een lage naar hoge temperatuur zo lang mogelijk te rekken, anders kan het lichaam zich niet goed aanpassen.

Bescherm de vijver in de winter

In de winter is de belangrijkste tip voor de vijver: met rust laten. Als de vijver diep genoeg is, zullen vissen bij een temperatuur van minimaal 4 graden overleven. Zorg ervoor dat de vijver niet dichtvriest, dan kunnen stoffen die planten en vissen afstoten niet weg en wordt de vijver een soort broeikas. Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat de vijver dichtvriest:

  • Kook wat water en zet de pan op het ijs. Breek het ijs niet met geweld, dat is zeer schadelijk voor de vissen.
  • Plaats een luchtpomp waardoor het water in beweging gehouden wordt.
  • IJsvrijhouders liggen op het oppervlakte en zorgen ervoor dat er altijd een deel van de vijver ijsvrij blijft.
  • Je kunt ook gebruik maken van verwarmingssystemen, dit is wel een kleine investering, maar dan weet je zeker dat de vissen de winter goed doorkomen.
  • Een voordelige oplossing is de vijver bedekken met noppenfolie.

De vogels in de tuin kun je altijd blij maken met een extra vetbol en vogelpindakaas. Lees nog meer tips voor de wintertuin op Tuincentrumoverzicht.nl!