Foto: jadeplant-algemeen

Met deze vijf planten kun je niets fout doen!

Heb je totaal geen groene vingers maar houd je wel van een plantje in huis? Dan zijn deze vijf planten een goede oplossing voor jou!

Jaimy van de Wal

Deze vijf plantjes hebben allemaal iets gemeen, ze hebben niet zoveel aandacht nodig! Dat is natuurlijk een geweldige uitkomst als je niet zo van het tuinieren bent. Of deze planten nou in de zon of in de schaduw staan, ze vinden het allemaal prima. Veel water hebben ze ook niet nodig. Als je een keer in de maand even kijkt of je plantje dorst heeft, is hij al blij. 

Aloë Vera

Als je het over makkelijke planten heb, dan hoort de Aloë Vera daar zeker bij! De Aloë Vera is een vetplant, dit houdt in dat het water dat de plant krijgt ook wordt opgeslagen in de bladeren van de plant. Doordat het water wordt opgeslagen heeft de plant weinig water nodig. Er is geen richtlijn voor het water geven aan je Aloë Vera plant. Zorg in ieder geval ervoor dat de aarde tussen het water geven volledig opdroogt. Het is beter om minder water te geven aan deze plant dan te veel, met te veel water leeft de Aloë Vera maar erg kort. Je kunt het beste de plant in de volle zon zetten. Wel zal de Aloë Vera dan iets meer water nodig hebben dan half in de schaduw, maar dit kan je makkelijk checken door even aan de aarde te voelen. Bij helemaal geen licht heb je kans dat je Aloë Vera gaat rotten, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Vroeger werd Aloë Vera gebruikt door de oude Grieken en Romeinen om brandwonden mee te verzachten. Tegenwoordig wordt het nog steeds veel in producten gebruikt.

Jadeplant: Crassula Ovata

Deze plant hoort ook thuis in het rijtje vetplanten. Ook de Jadeplant is erg makkelijk in zijn onderhoud omdat hij ook water opslaat in zijn blad. Geef dit plantje de lichtste plek in je huis. Wel moet je hem even laten wennen, verplaats hem dus af en toe naar een iets minder licht plekje. Ook al is de Jadeplant een zonaanbidder als je deze plant niet laat wennen aan het directe zonlicht kan hij alsnog verkleuren. Voor het water geven aan deze plant geldt precies hetzelfde voor de Aloë Vera, laat de aarde opdrogen tussen het geven van water.

Vrouwentong: Sansevieria trifasciata

Dit is misschien wel de makkelijkste plant die er bestaat. De Vrouwentong, ook wel bekend als de Sansevieria, heeft vrij weinig eisen als het gaat om licht. Als je plant in een lichte ruimte neerzet zal het blad ook wat lichter gaan kleuren en als de plant dus in een donkere ruimte staat zal het blad donker blijven. Ook voor de Vrouwentong geldt, laat de aarde tussen het water geven opdrogen. Te veel water kan namelijk zorgen voor wortelrot en hier kan de plant wel aan dood gaan. Er zijn ook genoeg soorten van deze plant, namelijk 70! Er zit vast een soort tussen die je aanspreekt.

Kerstcactus/ Lidcactus

Door naar de Kerstcactus. Hij vraagt een klein beetje meer aandacht. Het liefst staat hij in een koele plek maar wel een plek met genoeg licht. Als de cactus in bloei staat, geef je hem één keer per week water en is het goed om de oude bloemen weg te halen. Nadat de Kerstcactus in bloei heeft gestaan, kun je het beste de cactus een maand geen water geven en hem verplaatsen naar een iets minder lichte ruimte. Zo heeft de cactus wat rust en zal hij de volgende keer weer prachtig gaan bloeien. Als je goed zorgt voor je Kerstcactus kan hij wel 20 jaar mee gaan! Nog een leuk weetje; zijn naam heeft hij te danken aan de periode wanneer deze cactus in bloei staat, want dat is tijdens de kerst!

Drakenklimop: Epipremnum aureum

De Drakenklimop is een geweldige plant en ook vrij simpel in zijn onderhoud. Zorg ervoor dat de aarde van de plant altijd een beetje vochtig is, let wel op dat er geen laagje water op de aarde blijft staan. De Drakenklimop houdt ook niet van direct zonlicht, zet de plant het liefst op een open, (half zon/ half schaduw) plekje. Het leuke van deze plant is dat hij zelf aangeeft of hij meer licht nodig heeft of niet. Zodra je ziet dat het blad egaal wordt, heeft je plant meer licht nodig. Superhandig!

 

Reacties
Rosanne-Lakke

Super handig dit! Ik ben niet zo goed in het onderhouden van planten, maar deze zou ik wel aan kunnen. Thanks voor de tips, ik ga er binnekort eentje kopen!

5 jaar geleden
Guido-van-Loon

Leuk! Veel succes Rosanne :)

5 jaar geleden