Herfstnieuws:   De laatste snoeikarweitjes

De schaar erin... of toch maar niet? Tips van WOLF-Garten.

De schaar erin... of toch maar niet?

Wanneer bomen en struiken hun bladeren verliezen, komen de groeiwijze en de structuur ervan goed naar voren. Een goed moment om dode of zieke takken weg  te halen en takken die in een verkeerde richting groeien in te korten of eveneens te verwijderen.

Houd altijd een goede balans tussen opgaande groei en breedtegroei. Neem niet meer weg dan strikt noodzakelijk. Wanneer een boom zijn blad verloren heeft en het is een tijdje koud weer, is de sapstroom tot stilstand gekomen. Snoei je een boom waarbij dit nog niet het geval is, zie je dat de sapstroom ervoor zorgt dat de wonden gaan bloeden. Een boom kan zelfs doodbloeden wanneer dergelijke wonden niet goed verzorgd worden. Bij twijfel of de sapstroom gestopt is, knip een klein takje af: gaat de wond bloeden, dan niet snoeien. Gebruik altijd scherp en
schoon gereedschap om schone sneden te maken. Voor alle snoeiwerkzaamheden heeft WOLF-Garten het geschikte gereedschap.

Takkenschaar

Snoeiafval: het dode hout brengt volop leven

Een stapel snoeiafval is zo geproduceerd! Laat na het snoeien in een hoek van de tuin wat gestapelde takken liggen en egels zullen dankbaar zijn voor deze beschutte overwinterplek.

Gebruik een hakselaar om van snoeiafval snippers te maken. Deze snippers kunnen uitgestrooid worden in bijvoorbeeld de border om de bodem vochtig te houden. Let er wel op dat de snippers niet opgehoopt liggen, hieronder kan namelijk schimmelvorming ontstaan. En gebruik afgezaagde stammetjes bijvoorbeeld als haardhout komende winter.

Hakselaar