Foto: 2-Boomverzorging-bomen-snoeien-rooien-bron-Jonkers-hoveniers

Alles over de verzorging van bomen

Bemesten, bewateren, snoeien en rooien. Na het lezen van dit blog weet je alles over boomverzorging en ben je een echte boom-expert!

Sandra van Koningshoven

Wees lief voor je bomen

Het wordt steeds belangrijker om groen in je tuin te hebben – groen is goed voor een schonere lucht, voor blije ‘birds and bees’ en natuurlijk voor onszelf. Zorg daarom altijd voor voldoende planten en bloemen in je tuin.

En eigenlijk is je tuin niet compleet zonder een of meer mooie bomen. Want die zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar zorgen ook voor meer schaduw in je tuin – fijn met die steeds warmer wordende zomers.

Heb je bomen in je tuin? Hieronder vind je heel veel handige tips!

Bomen goed verzorgen

Als je een boom plant moet je daar de eerste jaren extra goed voor zorgen. Het is net een baby – hij heeft wat hulp nodig om aan zijn voeding en water te komen. De worteltjes zijn namelijk nog klein en het boompje heeft nog weinig blaadjes. Aan jou de schone taak om de baby-boom een handje te helpen, totdat hij op eigen benen (wortels) kan staan.

Bomen water geven

Als een boom te weinig water krijgt, droogt hij uit. Maar door te veel water kunnen de wortels gaan rotten. En dat wil je natuurlijk ook niet. Hoeveel water een (jonge) boom nodig heeft is helaas geen exacte wetenschap – het hangt namelijk van verschillende factoren af.

- Als het lang warm en droog weer is, heeft een boom extra water nodig.
- Een kleinere boom heeft minder water nodig dan een grotere.
- Een boom die in de volle zon staat heeft vaker dorst dan eentje die in de schaduw vertoeft.
- Als een boom op een verhoogd deel van de tuin staat, kunnen de wortels minder goed bij het grondwater. Meer water nodig dus.
- Struiken, gras en andere bomen willen ook graag water. Dus als die dichtbij jouw boom zijn geplant, moet je de boom vaker bewateren.
- Als een boom veel wind vangt, verdampt het water op de blaadjes sneller en zal hij ook vaker dorst hebben.

In de bloeiperiode – van april tot en met september – schijnt de zon vaker en verdampt het water uit de blaadjes van je boom sneller. Dat moet dus worden aangevuld met grondwater via de wortels van de boom. Als het lang droog is, is het dus heel belangrijk om een jonge boom extra water te geven. In het najaar en de winter, als de bomen weinig bladeren meer hebben, is minder water nodig.

Weet je niet zo goed of jouw boom behoefte heeft aan bewatering? Graaf dan een gat van ongeveer vijftien centimeter naast de stam van de boom en controleer de aarde onderin. Is die droog? Dan wil je boom graag wat extra water.

Je boom bemesten

Bomen zorgen over het algemeen zelf heel goed voor bemesting – gevallen bladeren en bloesem vergaan en zorgen voor een goede compostlaag voor de boom. Maar wij Nederlanders worden heel blij van een strakke en opgeruimde tuin. Daarom halen wij al het gevallen blad weg in onze tuin. Zonde natuurlijk, want die gevallen bladeren zijn heel gezond voor de bomen.

Maar goed, als je niet van rommelig houdt, moet je de blaadjes natuurlijk gewoon wegvegen. Want daar is een andere oplossing voor, namelijk: bemesting. Over het algemeen kun je bomen het best in het voorjaar bemesten. Maar na een warme zomer met veel insecten, kan een boom wel wat extra power gebruiken. Een extra bemestrondje in de herfst kan dan helemaal geen kwaad.

Kunstmest

En laten we beginnen met wat je beter niet kunt gebruiken, en dat is kunstmest. Als je namelijk niet precies weet hoeveel mest je moet gebruiken, kan dit schadelijk zijn voor het milieu. En je boom wordt er ook niet blij van. Kies daarom voor een van de volgende mogelijkheden.

Beendermeel, bloedmeel of hoornmeel

Wil je geen dierlijke producten gebruiken? Laat deze drie meststoffen vooral staan. Alles wordt namelijk gemaakt van de resten van geslachte dieren. Niet erg diervriendelijk dus. Kun je het ergens biologisch krijgen? En zijn de bladeren van je boom klein en geel? Dan kun je het misschien nog wel overwegen. De grote hoeveelheden stikstof in deze soorten zijn namelijk erg goed voor de bladeren van jouw boom.

Organische mest

Deze mest is puur natuur en bestaat uit dierlijke en plantaardige grondstoffen. Deze mest is goed voor je boom en zorgt voor een gezonde grond. Gebruik je liever geen dierlijke producten? Dan zijn de volgende opties beter voor je.

Compost

Heb je restjes groente en fruit over? Gooi dat niet weg want het is uitstekend geschikt om je tuin mee te bemesten. Natuurlijke compost zorgt ook voor een gezond bodemleven en verbetert de structuur van de grond.

Kalk

Ook een gevalletje puur natuur. Meststof van kalk bestaat uit – je raadt het al – kalk. En kalk is goede bemesting voor je bomen als de grond te zuur is. Wil je weten hoe zuur de bodem in jouw tuin is? Test het dan. Je kunt een testkitje gewoon kopen bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

Je boom snoeien

Snoeien is leuk! Echt waar. Belangrijk ook, want snoeien hoort bij goede boomverzorging. En eerlijk is eerlijk, met een pas gesnoeide boom ziet je tuintje er weer lekker fris uit toch? Jonge bomen snoei je vooral om de vorm te bepalen – als je meer de hoogte, of juist de breedte in wil met je boom. Maar je kunt ook behoefte krijgen aan meer licht in je tuin. Of juist minder. En als je het overschot aan takken verwijdert, krijgen de wortels van je boom meer kans om zich te voeden en te ontwikkelen. Met als resultaat: een supergezonde boom!

Ook voorkom je met snoeien dat takken tegen elkaar aan gaan schuren. Dat kan namelijk zorgen voor wondjes en die kunnen op hun beurt weer voor vervelende ziektes en schimmels zorgen. Dat wil je natuurlijk niet. Snoeien is dus heel-erg-belangrijk.

Een zieke boom rooien

Van een goedverzorgde boom kun je lang genieten. Want dan wordt en blijft het een knappe en sterke jongen. Maar als je je bomen verwaarloost, kunnen ze overlijden en dan zit er niets anders op dan om ze te laten verwijderen – bomen rooien heet dat. Een kleine boom verwijder je makkelijk zelf, maar voor (middel)grote exemplaren kun je beter een expert inhuren. Die bepaalt namelijk de valrichting en heeft de juiste apparatuur om de boom te korten, de wortels uit te graven en het hout te versnipperen.

En? Denk je dat je nu genoeg weet om zelf de bomen in je tuin goed te verzorgen?

Reacties