Foto: pexels-anna-shvets-5231048

Het onderhouden van de bomen in de tuin

Het onderhouden van bomen in de tuin is een belangrijk aspect van tuinieren.

Stan 26 Mei 2023

Goed verzorgde bomen verhogen niet alleen de esthetiek van uw buitenruimte, maar bieden ook schaduw, privacy en habitats voor dieren. Deze handleiding biedt een overzicht van de basisprincipes van boomonderhoud: van snoeien en water geven tot ziektebeheer en mulchen. Met de juiste zorg en aandacht kan jij een gezond, weelderig en duurzaam bomenbestand in je tuin bevorderen.

Inspectie

Het begint allemaal met regelmatige inspectie. Controleer de boom op tekenen van ziekte of plagen. Kijk naar verkleurde bladeren, afstervende takken, zwammen, losse schors en houtboren. Ook de grond rond de boom moet worden geïnspecteerd op symptomen zoals verkleurde of verwelkte vegetatie, omdat dit een teken kan zijn van wortelziekte. Nu je de stand van zake weet, kan je beginnen met de onderhoud.

Snoeien

Het snoeien van bomen is essentieel voor hun gezondheid en veiligheid. Het verwijdert dode of zieke takken, stimuleert groei en helpt bij het vormen van de boom. Let op het juiste snoeiseizoen voor jouw specifieke boomsoort. Sommige bomen kunnen het best in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid, terwijl andere na de bloei gesnoeid moeten worden.

Veiligheid

Wees voorzichtig met het snoeien van grote takken, want onjuist snoeien kan de boom beschadigen en mogelijk onveilige situaties veroorzaken. Daarnaast is het ook belangrijk om zelf veilig te zijn. Zorg voor een stevige, henchman ladder om stabiel en secuur te kunnen snoeien. 

Water geven en bemesten

Water is essentieel voor bomen, vooral tijdens droge periodes. De hoeveelheid water die nodig is, is afhankelijk van de soort en de grootte van de boom en de grondsoort. Over het algemeen hebben volwassen bomen minder frequent maar grondiger water nodig. Bemesten kan nodig zijn als de grond voedingsstoffen mist. Een bodemtest kan je helpen te bepalen welke voedingsstoffen nodig zijn. Over het algemeen zal dit niet veel tijd en moeite kosten als het waar jij woont vaak regent.

Mulchen

Mulch is een materiaal dat over de bodem van een tuin wordt verspreid om de grond te verbeteren en de gezondheid van de planten te bevorderen. Een laag mulch plaatsen van 2 tot 4 inch rond de basis van de boom, maar niet tegen de stam, zal voldoende zijn voor onderhoud. Mulch is een veelzijdig materiaal voor tuinonderhoud.

Het biedt meerdere voordelen, waaronder:

Bodembescherming: Mulch kan helpen de bodem tegen erosie te beschermen door de impact van regen te verminderen en de wegsijpeling van water te vertragen.

Onkruidonderdrukking: Door een laag mulch aan te brengen, kunnen tuinders de groei van onkruid verminderen door ze te beroven van het licht dat ze nodig hebben om te groeien.

Bodemvochtigheid: Mulch kan helpen het vochtgehalte in de bodem te behouden door te voorkomen dat water te snel verdampt. Dit is vooral handig in droge gebieden of tijdens warme zomermaanden.

Temperatuurregeling: Mulch kan helpen de temperatuur van de bodem te reguleren door deze af te koelen in de hete zomer en te isoleren tegen koude in de winter.

Bodemverbetering: Sommige soorten mulch, zoals compost of houtsnippers, kunnen na verloop van tijd afbreken en voedingsstoffen aan de bodem toevoegen. 

Professionele hulp

Voor sommige taken, zoals het snoeien van grote bomen of het omgaan met ernstige ziekten, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te roepen. Een gecertificeerde boomverzorger heeft de training en apparatuur om deze taken veilig en effectief uit te voeren. Zo kan het huren van een professionele ladder al erg verstandig zijn. Voor grote bomen die niet stabiel zijn, kan het nuttig zijn ze te stabiliseren met kabels of steunen.

Stabiliseren

Het stabiliseren van een boom begint met het bepalen van de noodzaak en het selecteren van de juiste ondersteuning zoals een boompaal of -banden. Plaats drie palen gelijkmatig rondom de boom en gebruik banden om de boom aan de palen te bevestigen. Zorg ervoor dat de banden strak genoeg zijn om ondersteuning te bieden, maar los genoeg om de groei niet te belemmeren.

Controleer regelmatig en pas indien nodig aan. De steunen moeten na ongeveer een jaar worden verwijderd om de groei van de boom te bevorderen en zijn natuurlijke stabiliteit te ontwikkelen. Laat dit daarentegen door een professional doen, om ervoor te zorgen dat het correct en veilig gebeurt.

Conclusie

Het verzorgen van bomen in je tuin vereist aandacht en geduld, beginnend met regelmatige inspecties en het snoeien van zieke of dode takken. Veiligheid is cruciaal, zowel voor de boom als voor jezelf. Het water geven en bemesten is afhankelijk van de boomsoort, de grootte en de bodemgesteldheid.

Mulch kan nuttig zijn voor bodemverbetering, vochtbehoud, onkruidonderdrukking en temperatuurregeling. Voor grotere bomen en ziektebehandeling kan professionele hulp nodig zijn. Stabiliseren met palen en banden kan nodig zijn voor onstabiele bomen. Al deze stappen dragen bij aan het bevorderen van een gezonde, weelderige tuin vol bomen.

Reacties
Anderen bekeken ook