Foto: Snoeien_buxusschaar

Tips voor het snoeien in de herfst

Goed snoeien in het najaar is belangrijk voor de gezondheid van je bomen en struiken.

22 September 2023

Je kunt ze ermee verjongen, de groei van meer vruchten stimuleren of je haag weer een mooie vorm aanmeten. In de herfst vermindert de groei van veel bomen en struiken. Sommige bereiden zich al voor op hun winterslaap. Door de juiste delen te snoeien help jij je beplanting de winter door. EGO Power+ geeft je belangrijke snoeitips en helpt je om je tuin helemaal winterklaar te maken. 

Snoeitechniek
Jonge struiken en bomen hebben vooral vormingssnoei nodig, bij een volwassen boom of struik snoei je als onderhoud en bij een oude boom vooral om te verjongen. Het meeste snoeiwerk in de herfst bestaat uit het weghalen van dode, zieke of beschadigde takken of delen. Goed gereedschap is hierbij onmisbaar. Een scherpe snoeischaar snoeit de tak namelijk gelijkmatig af waardoor de ‘wond’ sneller heelt. Hierdoor is je boom of struik minder vatbaar voor ziektes. Zorg altijd voor een zo klein mogelijke snede.

Voor takken van bomen kun je het beste een krachtige elektrische snoeizaag gebruiken, dit zorgt voor een mooi egaal afgezaagde tak. Met een telescopisch exemplaar kom je ook gemakkelijk bij de hogere takken. Voor het snoeien of in vorm brengen van struiken of hagen is deze elektrische heggenschaar een goede hulp. Omdat het snoeien van een haag nogal een tijdrovende klus kan zijn, is het belangrijk om een ergonomische heggenschaar te gebruiken. Met een draaibare achterste handgreep hoef je jezelf niet in bochten te wringen om overal makkelijk bij te komen. 

Wat kan je snoeien in het najaar 

In de nazomer kun je beginnen met notenbomen snoeien. Rond deze tijd heeft de snoeiwond nog genoeg tijd om te helen voordat de kou inzet. Wanneer alle bladeren eenmaal zijn gevallen is het tijd om ook je andere bomen en heesters te snoeien en in vorm te brengen. De sapstroming is nu minimaal, waardoor de wonden niet gaan ‘bloeden’. Een beukenhaag kun je rond deze tijd ook prima in vorm snoeien. 

Stamrozen mag je flink inkorten om te voorkomen dat ze te veel wind vangen en stukwaaien tijdens een winterstorm. De takken van je zomerstruiken waar fruit aan heeft gehangen kun je het beste kort afsnoeien. Dan heb je volgend jaar een nog grotere oogst. Kijk verder nog welke planten of bomen er gebroken takken of zieke delen hebben, dit kun je allemaal verwijderen. Zo kan het de aangroei in het voorjaar niet aantasten.

Niet snoeien 

De regel in het najaar is: als het niet nodig is, snoei dan liever niet. Als je een boom snoeit veroorzaak je namelijk een wond. Als deze niet genoeg tijd heeft om te helen voor de vorst is de boom of struik vatbaarder voor ziektes. Dit verzwakt ze terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Maak compost 

Gooi al je afgesnoeide tuinafval op een grote hoop en laat het verteren tot compost. Deze compost kun je straks gebruiken als bodemverbeteraar. Compost voedt de bodem en vult het aan met mineralen, voedingsstoffen en zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. Planten en bomen halen hier hun voeding uit en zullen je dankbaar zijn.

Ga voor meer informatie naar egopowerplus.nl en onze Challenge2025

Reacties