Foto: Hovenier-bomem-planten__1_

Maak een strakke planning voor het planten van je bomen

Bomen planten klinkt heel eenvoudig, maar een ervaren hovenier weet wel beter. Het planten van bomen is namelijk een behoorlijk specifiek klusje.

Vincent 25 November 2022

Er komt nogal wat bij kijken om je bomen juist te planten én vooral op het juiste moment. Wanneer dit verkeerd gaat, zal je boom niet tot grote hoogtes stijgen. Zonde, niet alleen voor de moeite maar ook wat betreft de kosten. Bomen zijn immers geen goedkope producten. Daarom hier op een rijtje waar je rekening mee moet houden wanneer jij besluit je tuin te vullen met al dit mooie groen.

Plan(t) vooruit

Wanneer jij een tuin gaat aanleggen of je huidige tuin gaat pimpen is het goed om dit niet impulsief aan te pakken. Maak vooraf een plan en informeer eventueel bij een expert wat het juiste moment is om een boom te planten. Bomen planten is namelijk een nauwkeurig werkje. Online is per soort al veel informatie te vinden, maar bij twijfel is het altijd aan te raden om bij iemand te informeren die veel ervaring heeft met het planten van bomen. Denk aan een hovenier of experts bij een (online) tuincentrum.

Met de poten in de modder

Als we een algemeen advies mogen geven, dan is het voor bomen die in de zogenaamde volle grond zijn geweekt het meest gunstig deze te planten ten tijde van de vegetatierust. Wanneer het gaat om een bladverliezende boom, dan is dat vanaf het moment dat de bomen normaliter hun bladeren gaan verliezen.

Deze periode duurt tot het moment dat de sapstroom weer op gang komt in het voorjaar. In Nederland is dit seizoen dus van half november tot eind april. Maar dit is wel afhankelijk van de specifieke klimatologische omstandigheden en natuurlijk de soort boom. Bovenstaande is dan ook een ruim advies.

Afgelopen jaren hebben we regelmatig gezien dat de temperatuur gekke dingen deed. Mocht het tot ver in het najaar erg warm blijven, of juist alweer vroeg opwarmen in het voorjaar, dan is het goed om je plan hierop aan te passen waar het gaat om het planten van bomen.

Onbeschreven blad

Mocht je een boom gaan planten die bladhoudend is, of betreft het een naaldboom? Dan is het weer een ander verhaal. Het plantseizoen is dan langer en dan hoef je minder specifiek te letten op het moment van planten. Ook voor bomen die in een container zijn gekweekt gelden bredere periodes. Deze kunnen het hele jaar door worden geplant, en mede omdat deze kleiner van formaat zijn is het eenvoudiger te plaatsen.

Groen de winter in

Over het algemeen genomen is het najaar dus eigenlijk hét perfecte moment om te investeren in nieuw groen in je tuin, tenminste waar het gaat om het planten van bomen. De ontwikkeling van de zogenaamde haarwortels is dan optimaal, dit komt omdat het vochtgehalte in de bodem dan zeer gunstig is en de temperatuur de mogelijkheid biedt om te groeien.

De grond is dan nog niet bevroren en daardoor dus nog niet te hard om te planten. Ze zullen dan goed geworteld richting het voorjaar gaan, waardoor ze dan het vocht optimaal tot zich kunnen nemen. Bomen hebben in dat geval geen lasten van de zogenaamde verplantingsstress.

Kortom, bomen planten in het najaar is de beste keuze. Niet voor alle bomen is dit een must, maar je weet wel dat je voor praktisch alle soorten bomen dan een goede keuze maakt. Dus haal de schop maar uit de schuur, en start vandaag nog met het planten van bomen. Je bent nog ruim op tijd!

Reacties