Zelf groenten verbouwen: tips en tricks voor beginners

Je eigen groenten verbouwen is helemaal hip! En dat is niet gek: hoe tof is het om groenten uit eigen tuin te kunnen eten?

Guido van Loon 18 Maart 2021

We hebben goed nieuws voor je: het is makkelijker dan je misschien denkt. Benieuwd hoe je het kunt aanpakken? We delen onze tips over moestuinieren voor beginners!

De basis: keuzes bij een moestuin aanleggen

Het is belangrijk om bij de basis te beginnen: maak een ontwerp voor je ideale moestuin. Zo ligt het er maar net aan welke groenten je wilt gaan verbouwen. Maak hier vooraf een lijstje van. Zo breng je in kaart hoeveel ruimte je nodig hebt, wat tevens afhankelijk is van de grootte van je tuin. In bakken en potten kun je de groenten verdelen. Zoek hierbij per soort uit hoeveel ruimte er nodig is: dit verschilt per gewas.

Groenten verbouwen in een kas

Om het kweken van je eigen groenten wat eenvoudiger te maken, is het een perfecte keuze om een kas in je tuin te plaatsen. Hierin blijft de warmte namelijk veel beter bewaard dan in de buitenlucht. Het kan in ons koude kikkerlandje natuurlijk nogal eens flink koel zijn en hard waaien – dat komt niet alle groenten ten goede. Met een muurkas kopen ben je dat voor: dankzij de geleiding van de warmte van de muur is de temperatuur in zo’n kas veel hoger. Daar kun je slim gebruik van maken! Ook kun je hier goed mediterrane groenten in kweken.

Begin met makkelijke groenten

Als je nog nooit eerder een moestuin hebt gehad, is het aan te raden om met eenvoudige groenten te beginnen. Dat vergroot de kans op succes aanzienlijk! Waar je aan kunt denken? Rucola, wortels, snijbonen, radijsjes en tomaten zijn goede opties.

Maak tijd vrij

Het is belangrijk om te weten dat er behoorlijk wat tijd gaat zitten in het onderhouden van de moestuin. Als dat geen probleem voor je is: ga lekker aan de slag! Het werkt het best om ongeveer iedere dag even wat te doen aan de moestuin. Allereerst ben je natuurlijk druk met het zaaien. Vervolgens is het belangrijk om genoeg water te blijven geven, onkruid tijdig te wieden en ongedierte te bestrijden.

Groenten niet direct in de tuin

Om de kans te vergroten dat je groenten uitstekend gaan groeien buiten, kun je de zaden allereerst binnen voorzaaien. Hier kun je in februari al mee beginnen. Haal een zaaibakje in huis of stop de zaden in een potje. Dit kun je op een warme plek en in de zon neerzetten, zoals bij een vensterbank met verwarming. Zeker als je van plan bent om mediterrane groenten te gaan groeien, doe je hier goed aan. Een goed begin is het halve werk!

Reacties