Foto: pexels-roman-odintsov-6342170

De 5 beste groenten om de aankomende tijd in mijn moestuintje groeien

Soms is het lekker om even iets lekkers te pakken om te eten en wat is nou gezonder dan groenten uit eigen tuin! Vandaag hebben we het over de beste groente die je deze lente kan gaan groeien.

Adine Welsink 18 Februari 2023

1 - Radijs

We beginnen met radijsjes, een van de makkelijkste groenten om te groeien, en het groeit ook nog is snel. Je kan radijsjes van maart tot augustus zaaien en radijsjes oogst je als ze 2 cm zijn na 6 tot 8 weken, daarnaast zijn erg lekker om door een salade te doen.

2 - Courgette

Courgettes zijn erg makkelijke groentes wat betreft planten en oogsten. Daarnaast groeit het net zoals de Radijs erg snel. Het zaaien van de courgette kan van half mei tot eind juni. De courgettes worden erg groot dus het is belangrijk als je meerdere courgettes wilt groeien je eentje per vierkante meter plant. Na 6 weken zijn de courgettes klaar om te oogsten.

3 - Kerstomaatjes

Tomaten zijn wel een groter risico om te planten, dit komt omdat je een mooie zonnige hoek in de tuin moet gebruiken voor het zaaien van je tomaten en om schimmels te voorkomen moet je de tomaten goed en regelmatig bezaaien met speciale tomatenmest. Ook moet je rond eind maart al voorzaaien zodat je de opgekweekte plantjes rond eind mei in je tuin kan planten. Wel duurt het hele proces van zaaien, kweken en oogsten tot 6 maanden en dus duurt het even voordat je van de lekkere tomaatjes kan genieten.

4 - Komkommer

Vaak word er gezegd dat komkommer uit eigen tuin de lekkerste komkommers zijn die je maar kan vinden. Komkommers houden van warmte en hebben een hekel aan nat weer, net als de gemiddelde Nederlander. Daarom als het heftig gaat regenen is het belangrijk dat de plantenboxen van komkommers verplaatst of afgedekt worden zodat er niet al te veel water bij komt. Komkommers worden rond half april/half mei gezaaid om vervolgens rond half juli geoogst te worden.

5 - Paprika

Als laatste hebben we paprika's, net zoals komkommers hebben paprika's veel zon nodig. Om succesvol paprika's te zaaien en uiteindelijk te oogsten is het belangrijk dat je het in een pot zaait in plaats van in de tuin zelf. Je begint dan ook weer in huis, zaai de paprika zaadjes in een potje. Zet de potjes onder een afgeknipte plastic fles om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk warmte bij de paprika's blijft. Ook is het belangrijk om een geschikte paprika ras uit te zoeken die geschrikt is voor buitenteelt. Het zaaien van de paprika begint rond maart/april en rond april/mei kan je de paprika plantjes buiten plaatsen. De oogst vind dan plaats rond september/oktober.

Reacties
Anderen bekeken ook