Foto: kunstgras-tapijt

Kunstgras voor in de tuin?

Wanneer je te allen tijde wilt genieten van een perfect gazon, dan is kunstgras voor jou misschien wel de oplossing.

Het lost alvast een groot aantal problemen op zoals bewatering, wieden en bemesting. Hieronder een aantal redenen om voor een 'fake' grasmat te kiezen; maar ook enige overdenkingen.

Wat is kunstgras?

Kunstgras bestaat uit filamenten (vezels) opgenomen op een waterdoorlatend 'tapijt'. Deze steun wordt vervolgens op een drainage-laag geplaatst, die meestal bestaat uit compacte gravel (steengruis). Eens het tapijt bevestigd is, wordt het ook nog gevuld met kruimelrubber of zand. Dit dient natuurlijk om te beletten dat je grasmat wegvliegt of loskomt. De eigenlijke grassprietjes worden vandaag meestal gemaakt uit nylon, polyethyleen of polypropyleen. Deze stoffen worden gekleurd al naargelang het gewenste effect.

Meer kunstgras

Woon je in een droog gebied of ben je het gewoon beu van het gras af te maaien, dan ben je allicht niet alleen. Steeds meer tuineigenaars wensen hun tijd, hun geld en hun rug te sparen door de overschakeling te maken van echt naar kunstgras. In de USA, bijvoorbeeld, is het gebruik van synthetisch gras zo de laatste jaren toegenomen van 10% naar 15%. Kunstgras wordt er vooral ingezet voor het gazon, het hondenperk, het speelperk, rond het zwembad, op dakterrassen of als decoratie.

Wanneer is het iets voor jou?

Er kunnen uiteraard verschillende redenen zijn om de overgang naar kunstgras te verklaren. Veel hangt echter af van de persoon die jij bent. Hou je van tuinwerk, dan zal je immers niet snel geneigd zijn op kunstgras over te stappen. Bij deze overstap laat je de meeste tuinkarweien immers achter je. Je hoeft niet meer te maaien, niet meer te bemesten en niet meer te bewateren. Dat betekent meteen ook een aanzienlijk kostenbesparing. Voorts kan het ook zijn dat je de look van kunstgras gewoon meer apprecieert dan die van echt gras. Kunstgras ziet er dan ook altijd even net en kleurig uit, een voordeel dat echt gras om evidente redenen niet biedt.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk wel. Zoals gezegd hangt veel af van wie je bent. Wanneer je kunstgras enkel koopt om je gazon niet meer te moeten onderhouden, zal het bijvoorbeeld allicht verkeerd gaan. Zo breekt kunstgras uiteraard geen uitwerpselen af van eventuele huisdieren, maar kan er tegelijk net zo goed onkruid ontstaan of kan de mat bebladerd geraken. Voorts kan kunstgras erg warm worden bij fel zonlicht, en kan het niet worden gerecycleerd.

Voor meer informatie kun je ook kijken op www.grasexpert.com/nl_NL/.

Reacties