Foto: barbecook-rookoven-barbecue

Ingrediënten voor een geslaagde winterbarbecue

Barbecueën is een vak apart, en hoewel buiten koken vaak een typische zomeractiviteit is, kan het volgens grillspecialist Barbecook in elk seizoen.

Buiten koken is niet alleen heerlijk wanneer de zon schijnt. Met de juiste tools geniet je net zo goed van een barbecue in het najaar. Hoe sneller het donker wordt, hoe gezelliger je het kunt maken. Geen zorgen dat je zult verkleumen tijdens het eten: het vuur houdt je tijdens de wonderlijke winteravonden lekker warm!

Zoals een wijnsommelier zorgvuldig een wijn uitkiest, selecteert een echte meester van het roken zorgvuldig zijn hout. Die keuze is erg belangrijk, omdat de rook enkel een accent mag geven. De smaak mag niet overheersen. Tijdens het experimenteren ontdek je welke houtsoort, welke rookwijze en welke temperatuur de perfecte balans creëren. Een topper in de smoker is bijvoorbeeld buikspek. Door het langzame gaarproces zal het bindweefsel een geleiachtige samenstelling krijgen, waardoor het vlees extra mals én juicy wordt.

In vuur en vlam met Oskar

De broers Oskar (in small, medium of large) zijn echte alleskunners: je gebruikt ze om koud of warm te roken. Of het nu gaat om zalm, forel, een stuk kaas of rode bietjes, de robuuste roosters en ophanghaken helpen je het gewenste resultaat te behalen voor tal van bereidingen. Met wat geduld bereik je een verrukkelijk resultaat. Koude of warme gerechten, het kan allemaal met deze gebruiksvriendelijke toestellen. Koud roken doe je trouwens het best bij een buitentemperatuur lager dan 25 °C. Binnenin de rookoven moet het minder dan 25 graden zijn om te kunnen koud roken. Als het buiten 20 graden is, dan wordt het vast nog warmer in de rookoven. Een lagere buitentemperatuur is dus aan te raden. Ideaal om tijdens de wintermaanden eens uit te proberen!

Elektrische rookoven Barbecook Otto maakt rookgerechten bereiden extreem eenvoudig. 1100 watt. 64 x 26 x 36 cm, rooster 41 x 23 cm. Voor 4 personen. € 99. Draadloze thermometer van Barbecook. € 39,95.

Experimenteren met Otto

Naast de succesvolle rookoven Oskar introduceert Barbecook ook een exemplaar op elektriciteit. Barbecook Otto laat je experimenteren met heerlijk snel gerookte delicatessen. Even aanzetten vlak voor de gasten komen en smullen maar van al dat gerookte lekkers. Plaats de geweekte houtsnippers in de lade, leg je ingrediënten op het rooster met druiplade en stop de stekker in het stopcontact. Afhankelijk van de proporties van je bereiding is je inhoud binnen het uur klaar. Een zalm van 2 kg is zo al klaar binnen 40 minuten. Met een elektrische thermometer ben je ervan verzekerd dat je eten gaar is. Let wel: je kunt het toestel alleen buiten gebruiken.

Europese smaakmakers in de kijker

De smoker is natuurlijk pas het begin. Essentieel zijn de bijbehorende smaakmakers, en ook daar schiet Barbecook te hulp. De rokerige smaak ontstaat dankzij rookmot, rookchips of rookhout, die voor een extra smaaksensatie zorgen. Niet iedere houtsoort is echter geschikt voor elk ingrediënt. Barbecook omarmt zijn Europese identiteit en brengt daarom dit najaar nieuwe rookmot, rookchips en rookhout op de markt met smaken afkomstig van Europese bomen. De vier thema’s zijn Classic (eik, beuk & els), Sweet (kers & appel), Mediterranean (olijf & limoen) en Specials zoals rode wijn.

Voor een optimale smaak en gebruik laat je de rookchips twee uur weken in water voor je ze tussen de kolen strooit.

Daarnaast is er de rookmot: ultrafijn houtschaafsel waarmee je de smaak van je gerookte voeding bepaalt. Rookmot gebruik je enkel om koud te roken in de rookoven en hoef je niet in water te laten weken.

Rookhout zijn grovere blokjes hout voor in de rookoven. Je kunt ze ook tussen het houtskool gooien terwijl je aan het barbecueën bent, voor een lichte rooksmaak.
- Barbecook Rookchips (Sweet apple, Sweet cherry, Classic oak, Mediterranean lemon, Mediterranean olive) in zakken van 1 liter. Gemaakt van 100% natuurlijke houtsnippers. Tien minuutjes weken voor gebruik. € 4,95.
- Barbecook-rookmot (Classic alder, Classic beech) in zakjes van 1 liter. € 4,95.
- Barbecook-rookhout (Classic beech en Special red wine oak) in zakjes van 1 liter. € 4,95.

Spelen met vuur

We durven er onze hand voor in het vuur te steken: wat je zelf doet, doe je meestal beter. Koken op een houtvuur, dat kan iedereen. We doen het immers al sinds de prehistorie. Maar er valt veel meer uit hout te halen. Dat vergt vakmanschap, wetenschap én uiteraard de producten van Barbecook.

Koken met een oerinstinct op driepoot Junko

Voor wie z’n eten komende winter op een avontuurlijke en grensverleggende manier wil klaarmaken, is er de driepoot. Dankzij de Barbecook Junko kun je koken boven je eigen kampvuur. Alles draait om instinct, gekoppeld aan hedendaags comfort. De kettingen kunnen een braadrooster, barbecuepan, wok of sudderpot dragen – de ideale tools om met vuur en smaken te experimenteren. Dankzij de robuuste katrol zijn de kettingen verstelbaar, zodat je gerechten hoger of lager boven het vuur kunt hangen. Ontdek de oergriller in jezelf!

Authentiek koken met de Dutch oven

Lekker authentiek grillen of ontspannen rond een rustiek kampvuur? Met deze gietijzeren sudderpotten van Barbecook is het net zo leuk barbecueën op een kampvuur of vuurschaal als op een gewone grill. Leg wat houtskool op het deksel en boots zo een echte oven na. Het gietijzer van de Dutch oven houdt de hitte vast, zodat je gerechten lang warm blijven. Niets leuker dan de avond in te zetten met een heerlijk sudderpotje, zoals chili con carne, uit de Dutch oven rond een knisperend vuur met je beste vrienden. De Dutch oven is ook je perfecte handlanger om een brood in te bakken of soepen in te bereiden.

Marshmallows op Jura

Niets gezelliger dan een kampvuur met marshmallows als afsluiter. Een winters landschap is hiervoor de ideale setting. Met de vuurschalen en vuurkorven van Barbecook kom je het hele jaar door met vrienden of familie samen rond een vuur. Tijdens frisse avonden warm je je op aan de vurige gloed van Barbecooks nieuwste, Jura.

Het vlammenspel in deze geometrisch perfecte vuurkorf heeft een hypnotiserend effect en zorgt voor een behaaglijke warmte, zodat het ook op koudere nachten buiten urenlang genieten is.

GRILLSPIRATION

Ontdek de oergriller in jezelf, test nieuwe bereidingen uit en verbluf je gasten. Op www.barbecook.com staat alvast het goede voorbeeld met finger lickin' good pulled pork, s'mores, gegrilde eendenborst met mandarijn, gerookt varkenshaasje, moink balls of hummus van gerookte pompoen. Fire it up!

Moink Balls van Hot Cuisine de Pierre

Typische vleesballetjes zijn niet alleen gemakkelijk te maken, ze smaken nog eens lekker ook. Moink komt van de mmmmmm van een koe (gehakt) en oink van een varken (spek). Een Amerikaanse klassieker die nu ook naar ons land overwaait. Blogger Hot Cuisine de Pierre maakte een eigen Europese versie, half lamsgehakt en half rundergehakt.

Dit heb je nodig voor 40 balletjes:
Barbecook Oskar
1 kg lams-rundergehakt
40 dunne sneetjes ontbijtspek
100 g Parmezaanse kaas (geraspt)
125 ml melk
2 eieren
100 g paneermeel
3 tenen knoflook
3 el oregano
1 el Provençaalse kruiden
0,5 el fleur de sel
zwarte peper (40 draaien van de molen)
Voor de rub:
25 g bruine suiker
4 kl paprikapoeder (zacht)
1 kl knoflookpoeder
1 kl uienpoeder
1 kl cayennepeper
1 kl ‘all spice’ of pikante peper
2 kl gerookt paprikapoeder
1 kl korianderpoeder
1 kl zeezout
1 kl peper

Zo gemaakt:
1. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Meng onder het gehakt. Voeg kaas, paneermeel, melk, eieren en kruiden toe. Rol tot balletjes ter grootte van een pingpongbal.
2. Meng alles voor de rub. Plet fijn in een vijzel.
3. Rol de balletjes door de rub.
4. Wikkel rond elk balletje een sneetje spek. Maak vast met een tandenstoker.
5. Verhit de roker tussen de 100 en 120 graden Celsius. Week de rookchips.
6. Leg de afgegoten chips op aluminiumfolie op een rooster boven het vuur. Plaats de balletjes op de bovenste rooster. Giet wat bier in de schaal.
7. Sluit de roker. Rook de balletjes twee uur.
8. Haal uit de oven en bak voor het serveren kort in de pan of in de oven.
9. Besprenkel met wat barbecuesaus. Smakelijk!

Hummus van gerookte pompoen in Barbecook Otto
Met de Barbecook Otto kun je het hele jaar door lekker experimenteren. Vis, vlees of kaas roken kent geen geheimen meer voor blogger Hot Cuisine de Pierre. Hij maakte in de Barbecook Otto een hummus van pompoen en kikkererwten met een lekker rokerig smaakje.

Dit heb je nodig:
250 g pompoenvruchtvlees
100 g kikkererwten
3 el olijfolie
0,5 kl zout
1 kl komijnzaad
0,5 kl rozemarijn
0,5 kl gerookte paprika
1 mespunt nootmuskaat
0,5 kl cayennepeper
zwarte peper
1 kl korianderpoeder
1 el tahin
1 teen knoflook
zeste van citroen
citroensap
1 mespunt kaneel
5 sneetjes ontbijtspek
pompoenpitten (gepeld en licht geroosterd)
cress of blaadjes munt als afwerking
2 el Griekse yoghurt
1 el zure room
zeste en sap van 1 limoen
munt
pitabroodjes, Turks brood, tortillachips of crackers

Zo gemaakt:
1. Rook de pompoen 30 à 40 minuten in de elektrische rookoven Barbecook Otto.
2. Mix de pompoen fijn met de kikkererwten, tahin, olijfolie en look.
3. Bak alle kruiden kort in een droge pan. Let op dat ze niet verbranden. Stamp fijn in een vijzel en meng onder de pompoen-kikkererwtenpuree.
4. Verfris met zeste van citroen en citroensap.
5. Meng voor de yoghurtsaus olijfolie met yoghurt, zure room, sap en zeste van limoen.
6. Bak het spek krokant in een droge pan. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd fijn.
7. Rooster eventueel de pitabroodjes of het Turks brood in de oven.
8. Serveer de hummus op een bord. Besprenkel met extra olijfolie en yoghurtsaus. Werk af met cress of ander groen, pompoenpitten en crumble van spek.
9. Serveer met crackers, chips, Turks brood of pitabroodjes.

Zelf koud gerookte zalm maken met Barbecook Oskar

Trends als slow cooking en raw food gaan prima samen met de kouderookgenerator van Barbecook. Om koud te roken vul je de spiraal met rookmot en plaats je deze in de Barbecook Oskar. Met behulp van een theelichtje zet je het proces al smeulend in gang. Ingrediënten zoals vlees, vis of kaas worden in 4 à 7 uur gerookt, maar niet gegaard.
Ideaal om tijdens koudere maanden uit te testen!

Zalm koud roken met Barbecooks Classic alder-rookmot is een echte aanrader. Leg de zalm op een getoaste bagel besmeerd met roomkaas, en werk af met wat gepekelde rode ui en een takje dille. Fan-tas-tisch. Klik hier voor het recept.

Customize your popcorn

Popcorn is lekker om te delen met je medenachtbrakers. Je maakt de lekkernij nu ook zelf klaar dankzij de popcornpan van Barbecook. Traditioneel kun je een beetje poedersuiker of zout over je popcorn strooien. Een originele spicy twist voor dappere boys & girls kan ook:
Verhit een eetlepel olie in de popcornpan en giet een half kopje maiskorrels op de bodem. Houd boven het vuur zodat het poffen kan beginnen en schud geregeld op. Als het poffen stopt, is de popcorn klaar. Meng een halve theelepel chilipoeder met het sap van een halve limoen en wat geraspte schil. Nadat de popcorn gepoft is, meng je het spicy mengsel er doorheen. Goed roeren, even laten afkoelen, afwerken met een snuifje zeezout and you’re done!

Reacties