Foto: 1-halfverharding-tuinpad-grind-bron-Pinterest

Een mooi tuinpad is het visitekaartje van je huis

Geef je gasten een warm welkom en kies voor een van deze ... prachtige tuinpaden

Sandra van Koningshoven

Kies voor een mooie entree van je tuin

Geniet jij ook altijd zo van al die mooie voortuinen van je buren? Van die prachtig aangelegde tuinen met mooie tegels en precies genoeg groen om het gezellig te maken. En the finising touch van zo’n mooi aangelegde tuin is natuurlijk het tuinpad. Want dat paadje leidt naar jouw voordeur en moet je gasten het gevoel geven dat ze welkom zijn.

Maar waar moet je allemaal aan denken als je een tuinpad wilt aanleggen?

De breedte van het tuinpad

Allereerst is het belangrijk om te beslissen hoe breed het pad moet worden. Dat is vooral afhankelijk van waarvoor het tuinpad gebruik zal gaan worden. Als het pad naar je voordeur leidt of als wandelpaadje door je tuin, dan hoeft het niet zo breed te zijn – 80 tot 100 centimeter is dan genoeg. Leidt je tuinpad naar bijvoorbeeld een schuur of tuinhuis? Dan kun je beter voor een breedte van 120 centimeter kiezen.

Wat kost het om een tuinpad aan te leggen?

De prijs voor een nieuw tuinpad is natuurlijk helemaal afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Maar voor het gemak hier alvast wat voorbeelden.

- klinkers: tussen 40 en 80 euro per m2
- grind: tussen 30 en 50 euro per m2
- (luxe) tegels: tussen 50 en 150 euro per m2
- (topisch) hout: tussen 50 en 150 euro per m2
- Halfverharding: tussen 150 en 200 euro per m2

Voor welk materiaal kies je?

Als je een tuinpad wilt aanleggen, sta je voor wat interessante keuzes. Je moet natuurlijk eerst kijken naar de stijl van je tuin. Welke kleuren passen erbij? En of je bereid bent om zo nu en dan wat onderhoud te verrichten, speelt ook een rol. Hou je van een natuurlijke look of juist een strakke? Kortom, je hebt wat om over na te denken. Om je daarmee te helpen vind je hieronder een overzicht met wat er mogelijk is op het gebied van bestaande – en veel gekozen – materialen.

Tuinpad van klinkers

Woon je in een jarendertighuis of hou je heel erg van een warme uitstraling? Dan past een tuinpad met klinkers goed bij jouw huis. En voor de liefhebbers van een echte authentieke look zijn er getrommelde klinkers. De randen van deze klinkers krijgen door een trommeltechniek vlakkere randen een geleefde uitstraling. De specificaties van klinkers:

- Dit materiaal is stroef dus je hebt weinig risico op uitglijden.
- Klinkers vragen om weinig onderhoud.
- Het pad is stevig omdat er altijd een fundering onder het pad aangelegd wordt.
- Kies je voor betonklinkers? Dan kun je uit heel veel kleuren kiezen. Deze zijn alleen niet heel erg kleurvast, of wel: na een aantal jaar zal de kleur vervagen.
- Ga je voor kleiklinkers? Die zijn wel goed kleurvast en door hun lage porositeit worden ze niet snel groen – mossen en algen kunnen zich er niet goed op hechten.

Tuinpad van halfverharding

Deze materialenmix ken je het meest van wandelpaden in parken en bosrijke gebieden. Maar omdat het zo’n sterk en mooi materiaal is, kan het ook prima gebruikt worden in tuinen. Halfverharding kan bestaan uit verschillende (verhardings)materialen die samen meer draagkracht leveren dan de grond die eronder ligt. Het is goedkoop in aanschaf en aanleg, maar vraagt wel wat meer onderhoud dan andere materialen. Een aantal voorbeelden van verhardingsmaterialen zijn:

- Grind
- Gebroken puin (manggranulaat)
- Gebroken natuursteen

Tuinpad van grind

Grind is een superleuk materiaal dat in zoveel soorten en afwerkingen beschikbaar is, dat er echt altijd eentje bij zit die bij jouw smaak past. Ga voor Limburgs grind als je van klassiek en rustiek houdt. De mix van witte en lichtgrijze steentjes zorgt voor een frisse look in je tuin. Maar er bestaan ook andere soorten en kleuren. Split bijvoorbeeld. En wat dacht je van de kleuren grijs, rood en beige? Zo leg je een tuinpad met grind aan:

- Graaf het pad eerst uit.
- Plaats boordstenen, zodat het grind goed op zijn plek blijft en niet uitloopt.
- Leg worteldoek op de grond voordat je verder gaat. Dit voorkomt woekerend onkruid en scheelt je tus heel wat onderhoud.
- Breng een laat stabilisé aan. Dit zorgt ervoor dat het grind goed verdeeld blijft.
- Daarna kan het grind gestort worden.
- En daarna? Eigenlijk weinig. Alleen hier en daar een plukje onkruid weghalen en het grind af en toe een beetje aanvullen.

Tip: grenst je grindpad aan een gazon? Let er met grasmaaien dan goed op dat er geen grind in je grasmaaier terechtkomt.

Betegeld tuinpad

Omdat ook tegels in enorm veel soorten, maten, vormen, materialen en kleuren verkrijgbaar is, is een tuinpad met tegels absoluut het overwegen waard. Je kunt je tuinpad namelijk precies maken zoals je wilt – met betontegels (lekker modern), tegels van naturusteen (heel onderhoudsvriendelijk) of keramische tegels (lange levensduur en heel erg kleurvast).
Wat voor en nadelen op een rijtje:

- Keramische tegels zijn kleurvast, maar zijn redelijk duur.
- Keramische tegens vragen om weinig onderhoud, maar vragen wel om een ondergrond die stabiel is en waar het water goed kan weglopen.
- Betontegels zijn sterk, maar helaas niet echt kleurvast.
- Betontegels zijn vorstbestendig, maar door hun poreuze opbouw wel gevoelig voor vlekken, zoals olie en vet.
- Tegels van natuursteen zijn oersterk, maar wel een beetje duur.
- Natuurstenen tegels zijn in eindeloos veel soorten verkrijgbaar, dus passen bij zowel landelijke als moderne tuinen.

Een tuinpad met houtsnippers

In bijna elke tuin vind je wel hout. Het wordt gebruikt voor schuttingen, mooie overkappingen, tuinhuisjes en als tuinmeubilair. Maar wist je dat je hout ook kunt gebruiken als bedekking voor een tuinpad? Je kunt kiezen voor houtsnippers, maar natuurlijk ook een tuinpad van houten planken. Het mooie van hout is, is dat het prachtig opgaat in de rest van de tuin. Daar zorgt die mooie natuurlijk look van hout voor. De meest gebruikte houtsoorten op een rijtje:

- Bankirai
- Ipé
- Geïmpregneerd grenenhout

Als je een tuinpad aanlegt met houten planken, moet je wel voorkomen dat het glad wordt. Dat is helaas een eigenschap van hout. Dat kun je voorkomen door de planken goed te schrobben met een harde borstel en eventueel te bewerken met een algendodend middel.
Als je voor houtsnippers kiest, heb je dat probleem niet. En daarbij staat dat laatste supermooi en is het erg aangenaam en geruisloos om overheen te lopen.

En? Weet je al waar jij voor gaat kiezen?

Reacties