De meest essentiële tuingereedschappen

Tuinieren is niet moeilijk, mits je het juiste gereedschap hebt. Ga voor advies naar een tuincentrum in de buurt.

Als het op tuinieren aankomt, is er geen gebrek aan advies. Maar wat is het meest effectief, en welk tuingereedschap is geschikt voor u? Hier zijn de meest essentiële tuingereedschappen die u aan kunt schaffen bij een tuincentrum. Wij hebben hier voor u een tuincentrum overzicht.

Tuinwerkzaamheden

- Snoeien. U kunt een schaar of een snoeischaar gebruiken om dode, zieke of beschadigde takken van uw planten te verwijderen.
- Verplanten en verdelen. Wanneer u planten verplant, moet u ervoor zorgen dat er voldoende wortels aan de stam blijven zitten, zodat ze zich op hun nieuwe plaats kunnen vestigen. Let er ook op dat u overgroeide planten regelmatig verdeelt om overbevolking te voorkomen - vooral als u kleinere potten hebt.
- Bescherm kwetsbare planten met plasticfolie en rijbedekkers. Als uw plant nog te jong is voor vorstdekens of vorstbarrières, kunt u hem beschermen door hem in plastic te wikkelen of er een rijhoes overheen te leggen.

Tuingereedschap kopen

Wanneer u uw tuin aan het plannen bent, hebt u verschillende gereedschappen nodig die u zullen helpen de klus te klaren. De meest essentiële zijn een spade, een spaan en een gieter. Deze drie gereedschappen zouden voldoende moeten zijn om mee te beginnen. Misschien wilt u ook investeren in een handschoffel en een schop als u daar de ruimte voor heeft. Een spade wordt gebruikt voor het graven van gaten en het snijden van wortelgroenten zoals aardappelen. Een troffel wordt gebruikt bij het planten van bloemen of groenten, terwijl een gieter wordt gebruikt om planten die constante zorg nodig hebben - zoals rozen of tomaten - water te geven.

De basis: De gereedschappen die je elke dag zult gebruiken

- Schoffel: Een schoffel is perfect om de grond voor te bereiden en onkruid te wieden. Het is ook goed voor het doorsnijden van taai onkruid.
- Tuinhark: Een tuinhark is ideaal om de grond glad te maken en onkruid op te trekken.
- Snoeischaar: Een snoeischaar is de beste vriend van een tuinier. Gebruik hem om planten te snoeien, het gebladerte bij te knippen of takken uit te dunnen.
- Handcultivator: Dit gereedschap wordt gebruikt voor het cultiveren van de grond, het losmaken van harde grond en het mengen van meststoffen of compost.
- Mand of troffel: Deze twee gereedschappen zijn essentieel voor het planten, wieden, oogsten en verplanten.
- Heggenschaar: Vaak moet u uw heggen in een meer beheersbare vorm knippen. Maar als u geen heggenschaar bij de hand hebt, kunt u elk type zaag gebruiken om de klus te klaren. Veel mensen raden zelfs aan om hiervoor een takkenschaar te gebruiken; dat is een effectief gereedschap om grote heggen te snoeien zonder ze al te veel te beschadigen.
- Spade of schop met lange steel: Voor het opgraven van onkruid en het planten van nieuwe zaailingen kunt u het beste kiezen voor een versie met lange steel, omdat dit uw rug ontziet. En wanneer u de indeling van uw tuin wilt veranderen of herontwerpen, is dit gereedschap handig om met precisie stukken uit te zagen zodat uw ontwerp soepel verloopt. 

Onkruid en ongedierte

Onkruid en ongedierte kunnen een last zijn voor elke tuinier. Gelukkig zijn er veel manieren om de omgeving rond uw planten te controleren om beide op afstand te houden. Een van de gemakkelijkste manieren om onkruid te bestrijden is met mulch. Mulch is gewoon materiaal dat je bovenop je grond legt om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt bijna alles als mulch gebruiken, zoals krantenpapier, oud tapijt of zelfs tuintextiel. Er zijn ook veel producten op de markt die speciaal bedoeld zijn om onkruid te doden, zoals onkruidverdelger en azijnspray.

Als u op zoek bent naar iets natuurlijkers, probeer dan eens onkruidverdelger met kokend water, die u in de meeste tuincentra of bouwmarkten kunt kopen. De beste manier om ongedierte te bestrijden is door een omgeving te creëren waarin ze niet willen leven. Eén manier is door bepaalde planten in je tuin te planten die op een natuurlijke manier ongedierte en insecten afstoten. Bijvoorbeeld, witte klaver schrikt kevers af terwijl aardperen mieren en pompoenkevers afstoten.

Tot slot

Het kiezen van het beste tuingereedschap kan lastig zijn. Om uw keuze te vergemakkelijken, kunt u het beste advies vragen bij een Tuincentum in Nederland. Er zit er vast een bij u in de buurt.