Tuintrends van 2022: natuurlijk en praktisch

Het gebruik van onze tuin is sterk verandert, nu we veel tijd rondom huis- en tuin doorbrengen als vrijetijdsbesteding en voor vakantie- en werkdoeleinden.

Wie veel tijd in huis en tuin doorbrengt, wil dat het liefst zo comfortabel mogelijk doen. Er wordt meer waarde gehecht aan sfeer, styling en de praktische kant van inrichting. We kunnen wel zeggen dat de tuintrends van 2022 draaien om de gouden formule van functionaliteit in combinatie met sfeervol design.

Gemixte materialen

Door het gebruik van gemixte materialen in onze tuin, zorgen we voor we voor de juiste balans tussen modern en intuïtief. We zijn op zoek naar een sterkere verbinding met de natuur en vrijheid, zonder het praktische aspect uit het oog te verliezen. Oftewel: over het materiaalgebruik en de inrichting is goed over nagedacht.

Combineer praktische kunststoffen (zoals kunstgras of Ecolat borderranden) met textiel (harmonicadoeken en terrasschermen), harde gesteentes (split & grind), gekleurd glas (glazen schuifwanden), jute en keramiek.

Duurzame producten

Duurzaam leven kan niet ontbreken in het lijstje met de tuintrends van 2022. We worden ons steeds bewuster van de voetafdruk die op de aarde achterlaten. Daarom staat het gebruik van  duurzamere tuinproducten en materialen centraal. Zo leveren wij duurzame tuinproducten voor de onderhoudsvrije tuin die jarenlang meegaan, zoals Ecolat borderranden (gerecycled), gootdrain, aluminium pergola’s, kwalitatief Europees kunstgras en Fumagalli tuinverlichting. Daarom krijg je bijvoorbeeld op de Fumagalli tuinverlichting levenslang garantie tegen corrosie en roest.

Van rechtlijnig naar intuïtief

In Nederland kunnen we een moderne tuininrichting wel waarderen. De tuintrends van de afgelopen jaren waren dan ook vooral gericht op rechte en strakke lijnen en een solide bestrating. In 2022 vindt er een verschuiving plaats vanuit de behoefte naar een meer natuurlijke omgeving. Nu we dagelijks veel uren in huis en tuin doorbrengen, willen we graag een gezondere leef-en werkomgeving creëren waar we tot rust kunnen komen.

Deze zoektocht naar meer balans spiegelt zich aan onze tuininrichting. Het nieuwe jaar is de tijd waarin zowel strakke, moderne lijnen (bv. antraciet aluminium en donkere glazen schuifwanden) en een intuïtieve inrichting (bv. natuurlijke en wilde beplanting, gebruik van hout, katoen en jute) bijeenkomen. Met bijvoorbeeld roestkleurige borderranden van Corten zorg je voor zowel sfeer als voor structuur.

Het binnen-buiten gevoel

De bekende Youtuber Boaz wist het al: werken in een groene omgeving stimuleert je mentale gezondheid. Daarom hebben wij in 2020 een enorme grasmuur bij hem geïnstalleerd in zijn loods en maken diverse bedrijven gebruik van een grasmuur op kantoor of in binnenplaatsen van bedrijfsruimtes. Klik hier om de video te bekijken.

Een andere (onze favoriete!) tuintrend van 2022 zijn glazen schuifwanden. Deze vormen een geschikte oplossing om een ideaal leef-werkklimaat te stimuleren. Je ervaart namelijk de comfort en de warmte van thuis, terwijl je een uitzicht geniet op het buitenleven.

Glazen schuifwanden geven een extra dimensie aan het binnen-buiten gevoel en worden vaak geplaatst in tuinhuizen of aan een uitbouw. Zie je jezelf al een goed boek lezen op je favoriete fauteuil met een warme kop thee, terwijl je naar de vogels kijkt?

Ode aan de kleine tuin

Het hebben van een kleine tuin, balkon of dakterras is een tuintrend die in 2022 wordt gevierd. Klein en minimalistisch leven gaat hand in hand met de visie van duurzaam leven. Een voorbeeld hiervan zijn Tiny Houses! Heb je al eens inspiratie opgedaan op Pinterest? Een snelle zoekopdracht zorgt al snel voor de meest uitbundige groene plaatjes van balkons met hangplanten, klimops, gekleurde bloempotten, sfeerverlichting en kunstgras op de vloer. Bij het inrichten van een kleine tuinruimte bestaan veel meer mogelijkheden dan je denkt. Zoals eerder gezegd, draait het in 2022 allemaal om de combinatie van functionaliteit, sfeer en comfort!

Heb je vragen of wil je meer weten? Onze buitenspecialisten denken graag met je mee. Neem contact op via info@zwartgroen.nl, bel naar (0228) 748 123 of bekijk de website via www.zwartgroen.nl