Foto: Tuinhuis_bouwen

Zelf een tuinhuis bouwen: een stappenplan

Met dit stappenplan bouw je een mooi tuinhuis of schuurtje.

Pascal 28 December 2023

Als je graag zelf klust dan zijn er van die projecten waar je graag aan zou beginnen, maar ze zijn wel een uitdaging. Zelf een tuinhuis bouwen is er zo eentje. Het grote voordeel is natuurlijk dat er, als het goed is, er geen haast achter zit. Je hoeft tijdens het project je huis niet uit, en het maakt niet uit als het werk een weekje stil ligt omdat je even andere dingen te doen hebt. Met dit stappenplan bouw je een mooi tuinhuis of schuurtje.

Op zoek naar de juiste materialen

Een tuinhuis wordt meestal gebouwd van hout. Je kunt ook gaan metselen, maar daar is wel ervaring voor nodig. Tuinhuizen kun je als je wilt compleet kopen als bouwpakket. Alle benodigde materialen zitten in het pakket en het enige wat je hoeft te doen is de bouwtekening volgen. Bedenk wel dat een tuinhuis in elkaar zetten iets anders is dan een IKEA boekenkast. Online kun je hier duidelijke instructievideo's voor vinden. Als je zelf bouwt, dan koop je bij een bouwmarkt de materialen voor het geraamte. Bij de Dakenmarkt kun je terecht voor de juiste dakbedekking.

Prepareer de ondergrond

Je tuinhuis moet natuurlijk stevig staan. Zorg ervoor dat het niet kan verzakken. De beste oplossing is om hiervoor een betonvloer te storten of op zijn minst een vloer te leggen van tegels. Let er daarbij op dat de vloer zo veel mogelijk waterpas ligt. Beton storten doe je natuurlijk alleen als het niet regent zodat het beton goed en snel kan drogen. De zomer is dan ook het meest ideale seizoen voor een dergelijk project.

Het opzetten van de wanden

Als de vloer gereed is kun je gaan opbouwen. Let er op dat de deur van je tuinhuis aan de juiste kant komt en controleer of deze voldoende ver open kan. Voorzie de deur van een deugdelijk slot als je van plan bent om je tuinhuis te gebruiken als fietsenstalling, opslag voor tuinmeubels en gereedschap of andere spullen van waarde. Als het om een speelhuisje voor de kinderen gaat dan is een slot niet altijd noodzakelijk. Je kunt je tuinhuis desgewenst voorzien van een raam. Dit is ideaal als je deze plek bijvoorbeeld wilt benutten als thuiswerkplek. Als er een stroomvoorziening nodig is dan is het de beste optie om dit uit te besteden aan een gecertificeerde elektricien.

De dakbedekking

Als de muren staan dan wordt het tijd om je tuinhuisje dicht te maken. Hiervoor kun je EPDM folie dak kopen. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor licht hellende en platte daken. EPDM is elastisch rubber dat uitstekend bestand is tegen zowel warmte als kou en ook regen en storm doorstaat het dak prima. Een EPDM dak heeft een levensduur van 40 tot 50 jaar en is onderhoudsarm. Om die reden wordt het ook steeds vaker toegepast voor woningen als de architectuur dit toelaat. Ook als je geen doorgewinterde dakdekker bent kun je deze dakbedekking prima zelf plaatsen. .

Reacties