Foto: Waar-moet-je-op-letten-bij-het-bouwen-van-een-schuur

Waar moet je op letten bij het bouwen van een schuur?

Heb jij altijd al een schuur willen hebben? Kom jij ruimte te kort in het huis en wil je dit met een schuur oplossen?

Guido van Loon

Dat is een zeer goed idee! Toch komt er wel het een en het ander kijken bij het bouwen van een schuur. Maar niet getreurd, met het lezen van dit blog bericht ben je er helemaal klaar voor. Weet je bijvoorbeeld al wat voor soort hout je gaat gebruiken? Douglas hout is namelijk een van de betere houtsoorten om een schuur te bouwen. We vertellen je graag meer.

Regel de vergunning voor de bouw

Weet je al welke schuur van douglas hout je gaat maken? Dan is de volgende stap om te kijken of je een vergunning nodig hebt. De vergunning kan namelijk per gemeente verschillen. Hierdoor kan het voorkomen dat je een vergunning nodig hebt voordat je de schuur gaat bouwen. Dit is in de meeste gevallen niet bij een kleine schuur, maar het is het waard om het goed uit te zoeken. Wanneer je namelijk een schuur bouwt zonder vergunning, die wel een vergunning nodig blijkt te hebben, kan dat veel geld kosten. Daarnaast kan het verkrijgen van een vergunning veel tijd in beslag nemen. Je bent hier zo enkele maanden mee verder.

Hoe groot word je schuur?

Heb je al een idee hoe groot de schuur gaat worden? De afmetingen dien je te bepalen aan de hand van de functie van de schuur. Als je bijvoorbeeld de schuur enkel als opslagruimte gaat gebruiken, hoeft hij minder groot te worden. Wil je er een heel terras aan bouwen, dan kan het slim zijn om de schuur groter te maken. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg ruimte in de tuin vrijmaakt om de schuur te bouwen. Je wilt immers niet voor onverwachte problemen komen te staan.

De houtkeuze en ontwerp van de schuur

Natuurlijk hoort bij iedere bouw een materiaalkeuze en een ontwerp. Douglas schuren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze houtsoort is namelijk extreem sterk en gaat lang mee in alle weersinvloeden. Daarnaast kun je douglas hout ook erg gemakkelijk bewerken. Zorg er wel voor dat je een goed ontwerp maakt voor je schuur. Dit is namelijk voor het bouwen erg handig. Mocht je hier niet helemaal uitkomen, kun je er ook voor kiezen om een bouwtekening te maken of aan te schaffen. Dit vergemakkelijkt het project drastisch!

Het financiële gedeelte

Wanneer je een bouwproject op gaat starten, is de financiering een zeer belangrijk onderdeel. Wanneer je budget niet groot is, zul je creatiever om moeten gaan met materialen en gereedschappen. Daarnaast kan een schuur met zadeldak bijvoorbeeld al direct afvallen bij een klein budget. Heb je plannen om je huis na enkele jaren te verkopen? Dan kan het de investering waard zijn om een schuur te bouwen. Dit kan de waarde van de woning namelijk drastisch verhogen! Een persoonlijke lening afsluiten zou daardoor wellicht een goed idee zijn, maar hierbij moet je natuurlijk wel goed naar de nadelen hiervan kijken.

De laatste loodjes

Iedere schuur moet natuurlijk zo veilig mogelijk zijn. Zeker bij een grotere schuur kan het daardoor verstandig zijn om een goede fundering aan te leggen. Met een fundering zorg je er namelijk voor dat een schuur erg stevig staat. Door de schuur bijvoorbeeld op een stenen ondergrond te zetten, voorkom je ook dat deze niet gaat verschuiven. Het nadeel hiervan is wel dat je de schuur niet kunt verplaatsen. Uiteraard gebeurt dit bij een grotere schuur niet, waardoor het enkel voordelen met zich mee brengt.

Reacties