Foto: Tuin_klaar_voor_zomer

Maak je klaar voor de zomer; richt je tuin in!

De tuin staat altijd voor je klaar, op je beste momenten, op je slechtste momenten, en zelfs op je middelmatige momenten…

Joost 09 Oktober 2023

In het leven zijn er veel aangename dingen waar we van genieten, zoals een zonnige dag met een blauw gekleurde hemel, een bord vol met voedzaam (en ook nog eens lekker) eten, adembenemende uitzichten op uitbundige vakantieplekken, en misschien wel het alleraangenaamste van al: je tuin.
De tuin staat altijd voor je klaar, op je beste momenten, op je slechtste momenten, en zelfs op je middelmatige momenten… Maar sta jij ook klaar voor jouw tuin? Je kunt in de tuin van alles doen, zolang je jezelf de mogelijkheid geeft om alles te kunnen doen. Wat wil jij het liefst doen in je tuin en hoe moet je het dan inrichten?

Beeld je droomtuin in

Maximaal genieten in een tuin die precies naar jouw hand is ingericht, waar je familie meegenieten en je vrienden hartelijk welkom zijn. Iedereen heeft een eigen ideaalbeeld voor hun tuin. Veel mensen houden ervan om 's zomers een barbecue tevoorschijn te halen om samen met een groot gezelschap een flinke hoeveelheid vlees, bijgerechten en drankjes te nuttigen. Anderen genieten in hun tuin meer van hun privacy met een besloten groep mensen, zonder enige heisa. Bovendien wordt je tuin voor je (toekomstige) kinderen ook een soort tweede thuis, waar ze allerlei ervaringen maken.

De ‘essentials’

Een van de belangrijkste aspecten die centraal staat in een tuin is de comfort. Je wilt niet op een krappe plek zitten, waar er te weinig zonlicht is en waar er constant wind waait. Je wilt een hangplek waar jouw stoel voor minimaal vijf uur per dag wordt bezocht door zonnestralen en waar de agressieve Nederlandse wind je met rust laat. Verder is een ander onmisbaar element van een tuin het grasveld, waar vreugde en baldadigheid elkaar de hand schudden en waar ieders zorgen worden verholpen. Het grasveld is voor een volwassene een rustgevende plek, maar voor kinderen is het de hemel. Zo kan je bijvoorbeeld een nestschommel plaatsen, om de kinderen in te laten spelen.

Memorabele speeltijd

Stel je eens voor: je zet een houten speeltoestel met glijbaan op het grasveldje, je hangt een houten schommelzitje met gebruik van een stuk touw en een knap staaltje knoopwerk aan een hoge tak en je plaatst twee voetbalgoals aan weerszijde van het grasveld. Dan bevindt je kind zich in de zevende hemel en wil hij nooit meer naar binnen. Ik heb mij nog altijd de glorieuze dagen op het grasveldje in de tuin en op het pleintje in de buurt herinnerd, waar ik met mijn broertjes en vrienden elkaar achterna zat, waar ik met simpel en uitbundig buitenspeelgoed heb gespeeld en waar ik al met al de tijd van mijn leven had. De skelter kopen was ook een van de beste keuzes die gemaakt waren.

Reacties