Foto: 2021/5x-droomtuin-voor-kinderen-maken.jpg

5x hoe je een droomtuin voor je kinderen kunt maken

Veel kinderen houden ervan om buiten te zijn. De kans is dan ook groot dat zij veel tijd willen doorbrengen in de tuin.

Guido van Loon

Echter moet dit voor hen dan wel een aantrekkelijke plek zijn. Als je jouw kinderen graag plezier ziet hebben in de tuin, is het dan ook goed om hier rekening mee te houden. Maar hoe maak je een echte droomtuin voor de kinderen? Wij helpen je een eindje op weg en zetten wat tips voor je op een rij in dit artikel.

Speeltoestellen

Als je kinderen hebt, weet je als geen ander dat zij het vaak leuk vinden om te klimmen en te klauteren. En als ouders is het natuurlijk ook heerlijk om te zien dat de kinderen plezier hebben. Dit kun je dan ook zeker realiseren in de tuin. Als jij de kinderen graag plezier ziet hebben in de tuin, is het een aanrader om een speeltoestel aan te schaffen. Van een nestschommel tot een klimrek: er is genoeg. En nee, het betekent niet dat je direct jouw hele tuin vol dient te zetten met speeltoestellen. Je moet er tenslotte ook maar ruimte voor hebben om één of meerdere speeltoestellen in de tuin te plaatsen.

Je kunt beter kiezen voor een aantal losse kleinere speeltoestellen, dan het hebben van één enorm groot speeltoestel in de tuin. Aan welke speeltoestellen je allemaal zou kunnen denken? Een nest schommel, houten schommel, glijbaan, trampoline, klimrek, duikelrek en ga zo maar door. Ga eens na wat jouw kinderen leuk vinden en maak op basis daarvan de keuze. Vergeet niet dat wanneer je speeltoestellen in de tuin plaatst, je ook nadenkt over een zachte ondergrond. Je wilt tenslotte voorkomen dat jouw kinderen een harde val maken en dit nare gevolgen heeft. Bij een zachte ondergrond zou je kunnen denken aan kunstgras of rubberen tegels.

Eigen plekje

Hoe je jouw tuin nog meer kunt omtoveren tot een droomtuin voor de kinderen, is door hen een speciaal eigen plekje te geven. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan een eigen zithoek. In deze zithoek zou je dan bijvoorbeeld een leuke, kleurrijke stoel en tafel kunnen plaatsen. Hier kunnen zij dan bijvoorbeeld aan knutselen of tekenen. Zo zijn ze lekker creatief bezig en kunnen ze toch in de buitenlucht zijn.

Schaduw

Als je bezig bent met het realiseren van een droomtuin voor de kinderen, is het belangrijk om voor voldoende schaduw te creëren in de tuin. Waarom? Omdat je moet zien te voorkomen dat de huid van je kinderen verbrandt. Te veel zonlicht is namelijk niet goed voor kinderen, zeker niet als ze nog een zeer jonge leeftijd hebben. Het is daarom belangrijk dat zij ook de schaduw voldoende opzoeken. Op deze manier kunnen ze toch nog heerlijk in de buitenlucht zijn, zonder continu in de volle zon te spelen. Hoe je schaduwplekken kunt maken in de tuin? Met zonwering kom je al een heel eind. Ook het plaatsen van parasols in de tuin kan een goede mogelijkheid zijn.

Tuindecoratie

Kinderen vinden het vaak leuk als dingen er vrolijk uitzien. Het kan dus aan te raden zijn om van de tuin een vrolijk plekje te maken. Je kunt hiermee al een heel eind komen door gebruik te maken van tuindecoratie. Zoals de naam al doet vermoeden is dit bedoeld om de tuin mee te decoreren. En dit levert een gezellige, sfeervolle tuin op. Aan welke decoratie voor je tuin je zou kunnen denken? Bijvoorbeeld aan tuinkabouters, sculpturen, muurdecoratie, tuinschilderijen, tuinspiegels of tuinverlichting.

Kleurrijke bloemen en planten

Wat ook een aanrader is om te doen, is te kiezen voor kleurrijke bloemen en planten in de tuin. Dit creëert vrolijkheid en kinderen zijn hier dol op. Weg dus met al die oudere bloemen en planten en maak plaats voor wat vernieuwing. Let bij het kopen van nieuwe planten en bloemen wel altijd op f deze veilig zijn voor de kinderen. Sommige plantensoorten kunnen namelijk giftig zijn, waardoor kinderen ziek kunnen worden als ze hiermee in aanraking komen. Houd dit dus altijd in je achterhoofd bij het kopen van nieuwe kleurrijke planten en bloemen voor jouw tuin.

Deze bovenstaande dingen kun je zeker in je achterhoofd houden als je graag een droomtuin wilt maken voor je kinderen. Door slechts een paar aanpassingen te doen, kunnen de kinderen voortaan optimaal genieten in eigen tuin. En dat is natuurlijk hartstikke mooi om te zien als ouders, nietwaar?

Reacties