Foto: Waterbed

Waterbed: slapen op water

Slapen op water is vernieuwd. Bang voor lekkage, hoge kosten en verschillende voorkeuren van jou en je partner hoeven niet langer issues te zijn. De waterbedden van nu zijn ergonomisch, hygi?nisch en geheel af te stemmen op het lichaam.

Guido van Loon

In de periode dat waterbedden populair waren, hebben fabrikanten die snel wilden meeliften op het succes gebruikgemaakt van ondeugdelijke materialen. Klanten kregen te maken met kwaliteitsproblemen en de markt liep een deuk op. Waterbedfabrikanten die wel werken met de beste materialen moesten lange tijd opboksen tegen een ongewenste reputatie. Nu zijn ze terug van weggeweest, want slapen op water is weer geliefd. Het idee bestaat nog steeds dat slapen op een waterbed een klotsende beleving is. Niets is minder waar. Tegenwoordig verschijnen de meest spectaculaire - geheel op het lichaam afgestemde - waterbedden op de markt. De waterbedden anno nu zijn bedden waarop je heerlijk slaapt en uitgerust ontwaakt.

Waarom waterbedden?

Liefhebbers noemen als belangrijkste pluspunten:
* gelijkmatige ondersteuning
* aangename en zelf te reguleren temperatuur
* goede doorbloeding doordat er geen onnatuurlijke drukpunten zijn

Soorten watermatrassen

Kortweg zijn er drie verschillende typen waterbedden te onderscheiden, namelijk hardside - , softside - en het tube waterbed. Het hardside waterbed is een vinyl watermatras dat geplaatst wordt in een bedombouw. De softside matras heeft een omranding van schuim. Dit systeem kan door zijn zachtheid op zichzelf staan, maar kan ook in een ledikant geplaatst worden. Tot slot is er de tube-watermatras, eigenlijk geen waterbed maar een dunne waterlaag die bovenop een schuimmatras gelegd wordt. Omdat deze dunne waterlaag veel minder weegt kan het meestal zonder extra steun op een gewoon bed gelegd worden.

Belangrijke aspecten van het waterbed

Waterbedden zijn er in verschillende stabilisatieniveaus; van aangenaam nabewegend tot volledig stabiel. De mate van stabilisatie is een persoonlijke voorkeur. Deze is niet van invloed op de ondersteuning, die bepalend is voor je lighouding. De stabilisatie van een waterbed wordt voornamelijk gedaan door stabilisatiematten. Ook bij een watermatras is het belangrijk rekening te houden met hygiëne, allergieën, stofmijt en vochtregulering. Vooral de afvoer van transpiratievocht is van belang, aangezien we gemiddeld een halve liter vocht per nacht verliezen. Een deel daarvan wordt door het dekbed opgenomen, een ander deel verdwijnt via de matras. Dit dagelijkse proces zorgt ervoor dat de matrassen er niet veel frisser op worden. Daarom is een goede vochtopnemende matrashoes (tijk) zo belangrijk.

De tijk vangt lichaamsvocht en afvalstoffen op en ademt deze vervolgens weer uit. Ook aan degene die zwaar transpireren is gedacht, voor hen zijn speciale tijken met intelligente vezels een uitkomst. De vezels worden acht keer sneller verwerkt dan natuurlijke vezels. Naast vochtregulatie heeft een tijk nog twee functies: de tijk beschermt de matras en isoleert de warmte.

Veelgestelde vragen

- Hoe lang gaat een waterbed mee? 

De meeste fabrikanten geven vijf jaar garantie, maar de levensduur is vele malen langer. Bepalend voor de duurzaamheid van een waterbed is het toegepaste vinyl. Niet alle soorten vinyl zijn geschikt voor watermatrassen. Zo is het ene vinyl door de gebruikte productiemethode en grondstoffen sterker, elastischer en langer soepel dan de andere. Vraag de winkel naar het testrapport. Kies verder altijd voor een systeem waarbij de onderdelen los te vervangen zijn. 

- Wat kost een waterbed aan stroom?

Een softside waterbed kost gemiddeld zo'n € 50,- aan stroom per jaar. Natuurlijk is dit afhankelijk van de temperatuur waarop je het bed instelt, het energiebedrijf en een aantal andere factoren, zoals hoe warm of koud de jaargetijden zijn en hoe geïsoleerd het huis is. 

- Hoe moet een waterbed onderhouden worden?

Tweemaal per jaar moet er een waterbedconditioner aan het water toegevoegd worden. Dit om algengroei en het ontstaan van bacteriën te voorkomen. Ook moet het vinyl van de matras schoongehouden worden, zodat het niet uitdroogt. Eens per maand met een vochtige doek en eens per drie maanden met een vinylreiniger. Het luchten van de tijk (matrashoes) is ook heel belangrijk; elke dag de dekens ongeveer een uur open leggen en vier keer per jaar de tijk buiten luchten. Was de tijk een à twee keer per jaar.

- Gaat een waterbed wel eens lek?

Dat kan gebeuren, maar de kans is klein. Watermatrassen zijn vooral op de hoeken en lasnaden gevoelig voor lekkages. Let er dus op dat de hoeken dubbel gelast zijn en er van binnenuit op zijn gezet. Bij voorkeur dienen de lasnaden alleen aan de onderkant van de matras te zitten. Toch een lek? Geen paniek, aangezien er geen druk staat op de waterzak, zal het water er niet uitspuiten. Wat je doet; je verwijdert eerst alle textiel, haal dan de stekker(s) van de verwarming eruit en droog de matras helemaal. Zoek de plek en omcirkel deze met een balpen of watervaste stift. Een klein gaatje is gewoon zelf te plakken. Raadpleeg de specialist voor het juiste advies.

Oersterk

Het slapen op water heeft een geheel nieuwe dimensie gekregen dankzij Mesamoll 2 vinyl. De watermatras is oersterk. Dat komt omdat de watermatras is geproduceerd van 20% dikker vinyl dan het standaard vinyl dat bij watermatrassen wordt gebruikt. Het door het Duitse Bayer ontwikkelde Mesamoll 2 vinyl is niet alleen sterker, maar bovendien elastischer en volledig vrij van schadelijke weekmakers. Dat maakt de watermatras duurzaam en milieuvriendelijk. Het flexpatroon in het vinyl draagt bij aan een betere aanpassing aan je lichaam. 

Slapen naar wens

Ga voor een matras die afgestemd is op je lichaam en wensen altijd naar de specialist. Een verantwoorde beslissing kan alleen in overleg genomen worden. Tevens kun je in de showroom verschillende stabilisatiesystemen uitproberen. Verschillende online waterbedaanbieders hebben zelfs een 30 dagen proefslaapgarantie; je slaapt een hele maand op het door jou bestelde waterbed. Zo merk je bijvoorbeeld of de stabilisatie optimaal is voor jouw wensen en of je überhaupt lekker op een waterbed slaapt. Overigens kun je in één bedombouw twee verschillende slaapsystemen toepassen. Ideaal voor stellen waarvan de één liever op water slaapt en de ander liever op een gewone matras. Visueel vormen de slaapsystemen uiteraard een eenheid.

Tip

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat ruim 90% van hen geeft aan dat met de komst van het waterbed met name rugklachten geheel of gedeeltelijk verholpen zijn. 75% geeft aan meer uitgerust wakker te worden, soms zelfs met een uur minder slaap. 

Boxspring met water

Een subliem slaapcomfort met als basis een boxspring met daarop een watermatras met unieke eigenschappen. De ongelijkbenige trapezium vorm van het watermatras geeft een ongeëvenaard ligcomfort. De unieke constructie, die gemonteerd wordt op de boxspring maakt het mogelijk het boxspringwaterbed zowel bij hoofd- als voeteneinde te verstellen zodat je op je boxspring waterbed koninklijk kan zitten lezen, ontbijten of TV kijken.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties