Foto: Wonderland-Scala-kon.jpg

Heerlijk wakker worden op de boxspring

De boxspring bestaat uit drie matrassen. Ze zijn afgestemd op uw persoonlijke wensen en ondersteunen die delen van het lichaam die dit nodig hebben.

Guido van Loon

Het is een slaapsysteem waar we steeds vaker van horen: de boxspring. Maar wat is nu precies een boxspring en wat maakt het zo bijzonder? De drie matrassen van de boxspring zorgen samen voor een optimale ondersteuning van je lichaam. Ze zijn afgestemd op je persoonlijke wensen en ondersteunen die delen van het lichaam die dit nodig hebben. De tweede matras is extra comfortabel en hier bovenop wordt een topmatras of topper, geplaatst die het geheel afmaakt. Dit slaapsysteem wordt tevens Scandinavisch slapen genoemd, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen centraal staat.

Verdeling gewicht

De matras is meestal uitgerust met individueel verende pocketveren, zodat deze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zich zo vormen naar je lichaam. Om ervoor te zorgen dat je rug de juiste ondersteuning krijgt, is het nodig dat je schouder iets meer wegzakt in de matras, terwijl taille en heup meer ondersteuning nodig hebben. Een goede matras volgt je lichaam, het gewicht wordt dan ook gelijkmatig verdeeld waardoor drukpunten komen te vervallen. Hoe flexibel of stug de matras is, hangt onder andere af van het aantal veren, de dikte van de veerdraden, het aantal windingen per veer en de vorm van de veer. Hoe meer slagen de veer heeft, des te soepeler en aangenamer de matras aanvoelt. In het hoge segment wordt gewerkt met acht- of tienslags veren. De meeste specialisten bieden verschillende hardheden van matrassen en verschillende soorten topdekken aan. Door de mogelijkheid van combineren ontstaat een persoonlijk gekozen ligcomfort, voor zowel jou als je partner.

Topper

Een topmatras is de bovenste laag van de boxspring en daarmee ook bepalend voor het uiteindelijke ligcomfort. Daarbij is het comfortabel en superhandig, alleen het topmatras hoeft tenslotte opgemaakt, gekeerd en gelucht te worden en de matras kan blijven liggen. Een ander voordeel is dat de (hinderlijke) naad tussen twee eenpersoonsmatrassen onmerkbaar wordt met een tweepersoons topdek. Hygiënisch aspect is dat transpiratievocht sneller opgenomen wordt dan in de normale matras. Een topdek kan bestaan uit verschillende materialen, zoals paardenhaar (veerkrachtig en vochtopnemend vermogen), natuurlatex (warmte-isolerend en elastisch) en koudschuim (othopedisch comfort en ademend).

Op zijn Scandinavisch

Een variant van de boxspring is Scandinavisch slapen. Deze term benadrukt voornamelijk de ambachtelijke vervaardiging en het gebruik van natuurlijke materialen. Door verschillende natuurlijke materialen te combineren ontstaat een optimale afvoer van lichaamsvocht. Veel (dek)matrassen worden uitgevoerd met paardenhaar; een zuiver, zacht en soepel materiaal met een hoog vochtopnemend vermogen. De veerkrachtige en duurzame paardenhaar is hol en kan zodoende transpiratievocht snel vervoeren naar de omgeving. Vochtig materiaal droogt hierdoor snel op, wat resulteert in een aangenaam fris slaapklimaat. Paardenhaar wordt nog veerkrachtiger dan het van zichzelf al is als het een krulbehandeling krijgt.

Op maat

Het eigenlijke bed is vaak slechts het begin. Rond de boxspring zijn complete programma’s opgebouwd. De matrassen worden aan de zijkant gestoffeerd in dezelfde meubelstof als de boxspring, daardoor ogen de twee elementen als één geheel. De meeste fabrikanten bieden een grote collectie in stof én leer. Zowel in het moderne, klassieke als romantische segment is volop keuze voor mooie combinaties. Landelijke of juist designaccenten kun je aanbrengen in accessoires zoals bedpootjes, de hocker en het hoofdbord. Een hoofdbord geeft niet alleen een luxe uitstraling aan uw bed, maar is ook nog eens erg prettig om tegenaan te zitten. Een fabrikant biedt vaak een uitgebreid assortiment aan kleuren, materialen en stoffen. Ook het voetenbord biedt mogelijkheden. Fabrikanten verrassen ons zelfs al met ontzettend leuke accessoires.

Inclusief massage

De meeste systemen zijn leverbaar in zowel vlakke als elektrische uitvoering. Stel het rug- en beendeel, net als de neksteun en knieknik allemaal onafhankelijk van elkaar in en stel met de afstandsbediening uw ideale slaap-, ontbijt-, relax- en leesstand in. Op zoek naar ultiem genieten? Laat een massagesysteem met revitaliserende werking inbouwen. De snelheid en intensiteit regel je zelf met de infrarood afstandbediening. Vanwege de zwaarte van het verenpakket is elektrische verstelbaarheid méér dan een aanrader.

Ademend

De roem van de boxspring is grotendeels te danken aan de stabiliteit van de opbouw en de ademende eigenschappen van het verenpakket. Ook de vochtregulatie vindt dus plaats over het héle oppervlak, waardoor condensklachten uitgesloten zijn. Bovendien zijn de meeste boxsprings al gauw zo’n 18 cm dik. Door de bodemplaat wordt de kougrens verlegd van de onderzijde van de matras naar de onderzijde van de boxspring. Een belangrijk verschil dat merkbaar bijdraagt aan een constanter slaapklimaat.

Superdun

Nieuw zijn de superdunne boxsprings (6-10 cm). Speciaal voor mensen die wel het slaapgenot van de boxspring willen ervaren, maar het uiterlijk van een driedubbellaags matras niet zo een mooi vinden.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties