Foto: topmatras-voordelen

De voordelen van een topmatras op een rijtje

Steeds meer mensen slapen tegenwoordig op een topmatras. Als je een boxspring koopt, zit er zelfs standaard zo’n matras bij.

Guido van Loon

Toch worden toppers ook veelvuldig bovenop standaard matrassen gelegd. Dit komt doordat een topmatras de nodige voordelen met zich meebrengt. Helaas ziet lang niet iedereen dit in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de voordelen van een topdekmatras op een rijtje.

1) Betere nachtrust

De voornaamste reden om een topmatras te kopen is omdat dit jouw nachtrust ten goede komt. Hoe dit precies zit? Met een topper is er namelijk sprake van een beter ligcomfort. Uiteraard verschilt dit per topper, want het ene topmatras is dikker dan de andere. Over het algemeen geldt: hoe dikker het topdekmatras des te hoger het comfort.

Comfort is één van de redenen om een topmatras te kopen, maar er is meer. Met een topper pas je namelijk ook de hardheid van jouw matras aan. Als je een matras te hard vindt, kun je een zacht topmatras kopen. Hier lig je mogelijk een stuk prettiger op en dat komt jouw nachtrust ongetwijfeld ten goede. Vind je het matras juist te zacht? Kies dan voor een hardere topper. Je ervaart dan waarschijnlijk snel genoeg dat je een stuk beter slaapt.

2) Matras gaat langer mee

Matrassen gaan gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Vaak kun je er wel wat langer op liggen, maar dit is niet bepaald fris. Omdat matrassen relatief duur zijn, sta je mogelijk niet te springen om een nieuwe te kopen. Als je voor een topkdekmatras kiest, is dit niet nodig. Doordat je een topper op jouw bestaande matras(sen) legt, bescherm je deze. Voordeel hiervan is dat ze langer meegaan.

3) Makkelijker om te draaien

Een matras moet jouw lichaam goed ondersteunen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar helaas is dit niet altijd het geval. Om van een optimale ondersteuning te profiteren, raden wij je aan jouw matras regelmatig om te draaien. Omdat matrassen nogal zwaar zijn, is dit niet makkelijk. Dit brengt ons bij een derde voordeel van een topper. Een topdekmatras is namelijk een stuk dunner, waardoor hij ook minder weegt. Hierdoor is het omdraaien van een topper een stuk makkelijker dan het omdraaien van een matras.

4) Geen kier meer tussen twee matrassen

Slaap je in een tweepersoons bed met twee matrassen van 90x210? Dan zit er een kier tussen de matrassen. Als je een topper 180x210 koopt, ‘verdwijnt’ deze kier. Het topdekmatras leg je immers op jouw matrassen, waardoor je niets meer merkt van de kier. Een topmatras is overigens niet alleen geschikt voor tweepersoonsbedden met twee losse matrassen. Nee, want je kunt bijvoorbeeld ook een topmatras 120x200 kopen. Kortom: er is voor ieder bed wel een geschikt topmatras te vinden.

Reacties