Foto: bedbodems-lattenbodems-1

Bedbodem: de basis voor uitgerust wakker worden

Een bedbodem is essentieel voor een goede nachtrust. De bedbodem vult de eigenschappen van de matras aan.

Guido van Loon

Bron foto: Ergosleep

Je hebt vast wel eens over een slaapsysteem gehoord. Een slaapsysteem is de combinatie van bedbodem met matras. Belangrijk hierbij is dat de belasting gelijkmatig over het oppervlak van het bed verdeeld wordt. Naast een goede uitlijning van de ruggengraat, spieren en gewrichtsbanden, zorgt dit ook voor een betere bloedcirculatie, waardoor je makkelijk kunt ontspannen voor het slapengaan en fris weer opstaat.

Unieke ondersteuning

Goed liggen is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Ieder mens heeft een unieke lichaamslengte, -gewicht, -bouw en slaappositie. Daarom hebben we ook allemaal een andere ondersteuning nodig. Bij een optimaal slaapsysteem sluiten de karakteristieken van de matras nauwkeurig aan op de bedbodem. Drie soorten bedbodems op een rij:

Lattenbodem

Een lattenbodem is zeer geschikt voor individuele ondersteuning, aangezien de latten elk onafhankelijk van elkaar omhoog of omlaag bewegen. Er zijn grote kwaliteitsverschillen in lattenbodems. Door bredere, smallere, dikkere of dunnere latten toe te passen ontstaan comfortzones. Bij luxe varianten liggen de verende latten van hout en/of glasvezel niet op vaste draaglatten, maar in flexibele houders. Daardoor kan elke lat individueel kantelen, wat de ondersteuning uiteraard subtieler maakt. Wanneer de latten op het frame zijn gemonteerd geven ze over de gehele breedte van het bed dezelfde ondersteuning. Dit in tegenstelling tot de bodems waarbij de latten in het frame zijn verwerkt. Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Een binnen- of pocketveringmatras is ook mogelijk, mits de lattenbodem meer dan 24 latten bevat. Kies voor een vlakke bodem of een hand/elektrisch verstelbare uitvoering. De gemiddelde levensduur van een lattenbodem is tien jaar.

Schotelbodem 

Schotelbodems zijn de opvolgers van de lattenbodem en zijn ontworpen om als soort kogelgewricht te fungeren. Op die manier kunnen ze in elke richting bewegen en zich moeiteloos aanpassen aan elke lichaamshouding. Doordat de schotels een groot raakvlak hebben met de matras, geeft dit een uitstekende en gelijkmatige ondersteuning voor het lichaam. Het voordeel van een schotelbodem is dat de gehele bodem soepel en verend is. Daardoor benadert deze driedimensionale ondersteuningstechniek het gevoel van een boxspring. De speciaal ondersteunende zones zorgen dat je schouders en heupen een gezonde ondersteuning krijgen. Bij de elektrisch verstelbare schotelbedbodem zijn er ook latten op het hoofdeind bevestigd. Schotelbodems kunnen samen met matrashouders en een stijlvolle potenset zonder bedombouw neergezet worden. De levensduur van een schotelbodem is zo'n vijftien jaar.

 

Spiraalbodem 

De spiraalbodem is vervaardigd uit hoogwaardig staaldraad, vaak voorzien van beschermende kunststof coating. De progressieve tegendruk van het spiraalnet zorgt automatisch voor de juiste ondersteuning van je lichaam. Je wervelkolom neemt hierdoor een natuurlijke houding aan. Kies altijd voor een dwarsgespannen spiraalbodem, die biedt meer steun dan de in lengte gespannen spiraalbodem. Kenmerkend voor de spiraalbodem is de uitstekende ventilatie (uiteraard). De open structuur zorgt voor een goede vochtafvoer, wat de levensduur van je matras absoluut verlengt. Nieuw is de netbodem met een 3D- vlechtwerk van kunststofvezels. Dit systeem met ergonomische comfortzones vervangt de vering in zowel bedbodem als matras. De gemiddelde levensduur van een spiraalbodem is zo'n twintig jaar.

 

Met een druk op de knop

Met de verstelbare bedbodems van nu wordt de slaapkamer een ware leefruimte. De bedbodem kan tegenwoordig heel fijn ingesteld worden op jouw wensen. Met een druk op de knop kun je hoofd, lichaam en benen omhoog brengen zonder dat er druk ontstaat op enig deel van je lichaam. Bij een verstelbare bedbodem is het van belang dat naast het rugdeel, ook het beendeel omhoog gaat, eventueel met een knik ter hoogte van de knieën. Als het beendeel niet omhoog kan, schuif je namelijk langzaam onderuit. Een geschikte matras zorgt voor een onmerkbare scheiding tussen bedbodem en matras. Luxe-uitbreidingen zijn op alle fronten mogelijk. Denk aan neksteunen die zich naar je houding voegen, een afstandsbediening (die tevens tv en verlichting bedient) en uitgebreide massage-units. Lekker luieren in bed is nog nooit zo ontspannend geweest. En makkelijk realiseerbaar.

 

Schouderzone

Het frame van een verstelbare bedbodem is, voor optimale drukverlaging, onderverdeeld in verschillende zones. De stevigheid varieert per gedeelte om de verschillende drukniveaus beter op te vangen. Zo hebben schouders een andere ondersteuning nodig dan de rug. De druk wordt gelijkmatig verdeeld over het gehele oppervlak. Een voorbeeld van een zoneverdeling van een schotelbodem:

 

Zone 1 - Hoofdzone De veerelementen in deze zone hebben kortere, stijvere veren voor extra ondersteuning.

Zone 2 - Schouderzone Voor dit gevoelige deel van het lichaam worden zachtere veren gebruikt.

Zone 3 - Rugzone De stevigheid van alle veerelementen in dit gebied is middelmatig. De rugzone is steviger dan de schouderzone om de zwaardere belasting aan te kunnen.

Zone 4 - Voetzone Ook in dit gebied worden, net als in zone 1, stevige steunveren gebruikt.

 

Bedbodem zelf samenstellen

De meeste bedbodems zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en maten en kunnen naar keuze in een bestaand ledikant of vrijstaand (stand-alone) geplaatst worden. Ook bij een stand-alone kun je aandacht besteden aan het design. Met de kleur en bijpassende bedpootjes bepaal je de eerste uitstraling en met accessoires, achterwandpanelen, verlichting en bedomranding verkrijg je een slaapmeubel in de stijl die helemaal bij je past. Bepaal - indien mogelijk - zelf je favoriete instaphoogte.

 

In het kort

De soort bedbodem heeft invloed op de ondersteuning en ventilatie van het bed, bepaalt de standen en indeling van de ondersteuningsvlakken, de in- en uitstaphoogte en een groot deel van de verende eigenschappen van het bed. Een bedbodem uitkiezen is misschien niet altijd even makkelijk. Steek toch voldoende tijd in het zoeken naar een geschikt exemplaar, want zonder goede bedbodem haal je niet het maximale uit je matras.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties