Beter slapen begint bij je matras

Je matras bepaalt het grootste deel van je ondersteuning en comfort, en dus van je slaapkwaliteit.

Droom je van een nieuwe matras, maar voel je je overweldigd door de vele opties? Je bent niet alleen. Het korte testmoment in de winkel geeft vaak weinig inzicht in hoe comfortabel je matras op lange termijn zal zijn. Hoewel online advies overal te vinden is, kan het vaak verwarrend zijn. Om je te helpen, hebben we de feiten op een rijtje gezet.

We zijn allemaal verschillend gebouwd, of je nu groot, klein, atletisch of gezellig rond bent. Net zoals onze kleding in verschillende maten en pasvormen komt, zou ook de keuze voor een matras meer op maat moeten zijn. Een universele "beste matras" bestaat simpelweg niet: het is belangrijk om een matras te vinden die past bij jouw specifieke behoeften en lichaamsvorm.

Hard versus zacht

De vraag of je liever op een hard of zacht matras slaapt, lijkt vaak het uitgangspunt te zijn voor het kiezen van een matras. Maar in werkelijkheid is hardheid een subjectief begrip. Bovendien is het een misvatting dat een hard matras altijd beter is voor je rug.

Wat echt verschil maakt, is een matras met comfortzones die zijn afgestemd op de vorm van je lichaam. Je schouders zijn bijvoorbeeld breed maar licht van gewicht vanwege de lucht in je longen, dus ze moeten diep genoeg in de matras kunnen wegzakken. Daarom moet de schouderzone van je matras niet te hard zijn.

Aan de andere kant is je taille smal en zijn je heupen relatief zwaar. Daarom moeten de taille- en heupzones van je matras steviger zijn om te voorkomen dat je te diep in de matras wegzakt. Het is eigenlijk heel logisch, toch?

Pocketveren, schuimen of natuurlijke materialen?

Hoewel er weinig keuzes zijn als het gaat om maten, zijn er des te meer opties als het gaat om materialen! Maar hoe kies je tussen pocketveren, schuim of natuurlijke producten? Het korte antwoord: kies voor een matras met goede ventilatie.

Zoals je nu weet, is het essentieel dat de hardheid van de comfortzones perfect is afgestemd op je lichaam en slaaphouding. Of je dit bereikt met latexschuim, pocketveren of een combinatie van materialen is van secundair belang. Over het algemeen zijn schuimmatrassen goedkoper, maar ze ventileren minder dan matrassen met pocketveren. Comfortschuimen kunnen lijden onder gewicht en vocht, waardoor ze minder duurzaam zijn. Aangezien je 's nachts ook transpireert, is het dus verstandig om te kiezen voor een matras met goede ventilatie.

Meer informatie

Voor meer informatie bezoek ook eens onze website en/of bezoek één van onze dealers. Uiteraard kun je ons ook volgen op social media.