Foto: dekbed_matras

Aspecten om op te letten bij het kopen van een nieuw matras

Wat voor jou het beste, meest comfortabele matras is, hangt af van verschillende factoren.

Peter 05 Juni 2024

Een bezoek aan een online beddenzaak laat al snel zien hoe ruim je keuze is bij de aankoop van een nieuw bed of matras. Het maakt het bepaald niet eenvoudiger om tot een weloverwogen keuze te komen. Wat voor jou het beste, meest comfortabele matras is, hangt af van verschillende factoren. Slaap je voornamelijk op je rug, of juist op je zij? Weeg je meer dan 75 à 80 kilogram, of juist aanmerkelijk minder? Enzovoorts. Een volgende stap is het bepalen van het budget. Kies je voor een kwalitatief goed en duurzaam Auping Elysium matras, of ga je voor een matras uit een lagere prijsklasse? Dit artikel helpt je op weg bij het maken van een keuze.


Factoren om rekening mee te houden

Matrassen verschillen sterk van elkaar, in formaat, in materiaal en bijvoorbeeld in stevigheid. Aspecten om bij de aankoop van een matras rekening mee te houden zijn de prijs, levensduur, mate van vochtregulatie, hygiëne en ventilerende werking van het matras. Het zijn factoren die overigens niet alleen bij de aankoop van een matras spelen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een nieuw kussen koopt. Het kussen is minstens zo belangrijk als het matras; samen bepalen ze hoe fijn je slaapt!

Tip: mensen die last hebben van een allergie als die voor de huisstofmijt, kunnen kiezen voor een matras dat hen hier specifiek tegen beschermt.


Verschillen tussen de diverse matrassen

Iemand die meer dan 75 à 80 kilogram weegt, heeft baat bij een wat harder, steviger matras. Het matras biedt de gewenste ondersteuning aan het lichaam en voorkomt het ontstaan van kuilen, wat klachten aan de rug en nek kan veroorzaken. Bij een gewicht van minder dan 75 kilogram krijgt een wat zachter model matras vaak de voorkeur.

De onrustige slaper heeft profijt van een matras dat gemaakt is van traagschuim. Een dikke laag van dit materiaal beperkt de bewegingsvrijheid van een slaper enigszins, wat het voortdurend omdraaien tegengaat. Andere materialen die vaak gebruikt worden zijn koudschuim en latex. Het voordeel van deze twee materialen is een sterk isolerende werking, wat voorkomt dat je het al snel koud krijgt in de nacht.


Zorg voor de juiste ondersteuning van het lichaam

Moderne matrassen beschikken over zogenaamde comfortzones, die een optimale ondersteuning bieden aan de verschillende lichaamsdelen. Het helpt klachten aan spieren en gewrichten tegen te gaan. Bij een beddenzaak kan men je hier meer over vertellen.

Reacties