Later ook in uw eigen huis wonen

Juist nu u fit en mobiel bent. Nu is het slim om alvast stil te staan bij uw woonwensen voor later. Zo bereidt u zich goed voor op een fijne toekomst.

Misschien staat het niet hoog op uw lijstje, maar wat doet u als u straks niet meer zelf de trap op kunt? Wilt u verhuizen naar een beter passende woning? Of is het mogelijk om uw eigen woning aan te passen? En wat doet u als u zelf het huis niet meer schoon kunt houden, wie vraagt u om hulp? Denk nu vast na over later, dan bent u goed voorbereid.

Koninklijke Otolift Trapliften onderzocht de (toekomstige) woonwens van 55-plussers. De respondenten werd gevraagd of zij later willen verhuizen naar een levensloopbestendige woning. 76% van de respondenten wil dat niet. Zeker 20% geeft aan ‘nooit of te nimmer’ te willen verhuizen. Zij willen zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen en hebben fijne herinneringen aan het huis en de buurt.

Tekort aan seniorenwoningen

Maar voor de mensen die wel willen verhuizen naar een gelijkvloerse woning, is dat nog niet zo makkelijk. Volgens de ouderenbond ANBO, is er op het moment een tekort van 80.000 seniorenwoningen. Doordat veel ouderen in een ongeschikt huis wonen, hebben zij meer zorg en hulp nodig dan wanneer zij in een passend huis zouden wonen. In het huidige huis kan de trap een struikelblok zijn of is er niet genoeg ruimte voor een rollator.

Programma Langer Thuis

Daarbij stimuleert de overheid alle Nederlanders om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Hiervoor is het Programma Langer Thuis opgezet, bestaande uit 3 onderdelen. Ten eerste zet het programma zich in om ondersteuning en zorg voor thuis af te stemmen. Dat doet de overheid bijvoorbeeld door meer geld te investeren in online zorg. Ook is er geld beschikbaar voor mantelzorgers, zodat zij respijtzorg (tijdelijk vervangende mantelzorg) kunnen inzetten. Op die manier kunnen mantelzorgers de zorg voor hun naasten langer en op een gezonde manier uitvoeren. Als laatste helpt de overheid om huisaanpassingen betaalbaar te maken. Hiervoor kunt u bij uw gemeente een subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld als u een traplift wilt aanschaffen of als u hulp in de huishouding nodig heeft.

Nu vast nadenken over later

Als u liever thuis blijft wonen, is het verstandig om te bedenken van wie u hulp en zorg zou willen ontvangen als dat nodig is. Wie zou u kunnen helpen met stofzuigen en boodschappen doen? Maar denk ook eens na over welke aanpassingen in huis u kunt maken waardoor uw huis ook veilig blijft als u minder mobiel wordt. Kunt u bijvoorbeeld deurposten verbreden voor een rollator? En wat zijn de mogelijkheden voor een traplift? Juist nu u fit en mobiel bent, is het slim om hier alvast bij stil te staan. In deze gids, vindt u veel tips voor later. Zo bereidt u zich goed voor op een fijne toekomst.