Een frisse slaapkamer tijdens de zomer?

Hoe hou je je slaapkamer koel tijdens zomerse nachten? Enkele tips van Ergosleep en je bent klaar voor de zomer!

Het zonnetje komt weer buiten en we genieten overdag van haar deugddoende stralen. Maar ’s nachts zijn we geen fan van hoge temperaturen. We krijgen een plakkend gevoel en doen geen oog meer dicht. Misschien lijkt het onmogelijk om je slaapkamer koel te houden, maar dat is het niet. Met onze tips ben je ook op warme dagen zo in dromenland.

1) Kies het juiste beddengoed
Een lekker warm donsdeken is zalig in de winter, maar in de zomer mag je die gerust even opbergen in de kast. Je kan beter kiezen voor een dun zomerdekbed dat licht en luchtig aanvoelt. Misschien wil je zelfs het liefst slapen zonder lakens, maar dat doe je beter niet. Je legt best wel een laken over je heen zodat je lichaam ’s nachts niet te ver afkoelt. Een dun katoenen laken zonder donsdeken is de ideale oplossing. Katoen is niet alleen een stof die fris aanvoelt, maar die ook de warmte doorlaat. Ook het dragen van nachtkledij van natuurlijke materialen kan voor extra verkoeling zorgen.

2) Zet je ramen open op het juiste moment
Om zo veel mogelijk de warmte buiten te houden, is goede zonwering belangrijk. Hoe verleidelijk het ook is om je ramen te openen voor een briesje, houd je overdag de gordijnen en rolluiken beter dicht. Door de warme buitenlucht kan je het binnen niet frisser maken. Pas ’s avonds wanneer het buiten kouder is dan binnen, doe je er goed aan de ramen open te zetten. Als het kan, open je zelfs best meer dan 1 raam om een heerlijk fris briesje te creëren.

3) Schakel alle elektrische toestellen uit
Elektrische apparaten geven warmte af en dat wil je net vermijden. Probeer zoveel mogelijk toestellen af te zetten en zeker in de slaapkamer. Ook wanneer je toestellen in het stopcontact zitten zonder dat je ze gebruikt, zorgen ze voor extra warmte. Je gsm of laptop leg je sowieso beter niet in je slaapkamer als je snel in slaap wil raken. Slaap je in een studio en dicht bij de keuken? Probeer dan ook om zo weinig mogelijk te koken en eerder te kiezen voor een frisse salade.

4) Zet een glas water op je nachttafel
Voldoende water drinken overdag is heel belangrijk. We hadden het eerder al over de voordelen van water drinken vlak na het opstaan. Maar ook ’s nachts mag je glas water niet ontbreken. Op hete dagen probeert je lichaam zichzelf af te koelen, waardoor je begint te zweten. Wanneer het zweet verdampt, koelt je huid en lichaamstemperatuur af. Als je overdag onvoldoende water drinkt, zal je minder zweten en kan je lichaam niet afkoelen. Wanneer je dus ’s nachts wakker wordt van de hitte, kan een glas water drinken al wonderen doen.

5) Geen lepeltje-lepeltje tijdens warme dagen
Ook al kruip je graag tegen elkaar aan om al knuffelend in slaap te vallen, op hete dagen doe je dat beter niet. Slaap beter los van elkaar en spreek af om elk op z’n kant te liggen. Zo geef je je lichaam de kans om af te koelen. Extra tip: lig met je armen en benen gespreid zodat de lucht rond je lichaam beter kan circuleren.

6) Vermijd alcoholische dranken
Dat alcohol een negatieve impact heeft op je nachtrust, wist je waarschijnlijk al. Zeker op een zwoele zomeravond kan een frisse aperitief al eens smaken. Maar dat lekker koud biertje of je favoriete cocktail zijn toch niet zo onschuldig als ze lijken. Alcohol verwijdt de bloedvaten waardoor je een warm gevoel krijgt. Vervang je aperitief dus beter door een alcoholvrije versie. Je kan ook lauwwarme dranken zoals thee drinken. Het klinkt misschien gek, maar net omdat je iets warm drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden.

7) Verkies koude maaltijden boven warme
We gaven al de tip om te kiezen voor een salade in plaats van warme gerechten te koken. Niet alleen gaat de temperatuur in de ruimte opwarmen wanneer je gaat koken, ook je lichaam warmt op bij het eten van warme gerechten. Wil je toch iets anders eten dan salade en is het voor jou een optie om buiten te koken? Steek dan gewoon die barbecue aan en genieten maar!

Met deze tips kan je alvast vermijden dat je slaapkamer een sauna wordt. Hou onze blog en socials in het oog want binnenkort geven we tips om je lichaam af te koelen voor het slapengaan. Zo ben je helemaal klaar om hete nachten tegemoet te gaan.

Volg ergosleep op Instagram: https://www.instagram.com/ergosleep.bedding/

Volg Ergosleep op Facebook: https://www.facebook.com/ergosleep