Profielfoto van Bano Benelux
Bano Benelux
Schooldwarsstraat 48, 3351 AT Papendrecht
maandag
Gesloten
dinsdag
Gesloten
woensdag
Gesloten
donderdag
Gesloten
vrijdag
Gesloten
zaterdag
Gesloten
zondag
Op afspraak -

3 tips op valpartijen in de badkamer te voorkomen

Badkamers zijn een plek waar we ons dagelijks wassen en aankleden. Helaas zijn ze ook een plek waar veel valpartijen plaatsvinden.

15.000 mensen per jaar in ziekenhuis door val in de badkamer

In Nederland gaan jaarlijks ongeveer 15.000 mensen naar het ziekenhuis met een verwonding die ze hebben opgelopen in de badkamer. Gelukkig zijn er een aantal simpele dingen die je kunt doen om de kans op een valpartij in de badkamer te verkleinen.

Onze 3 tips om valpartijen te voorkomen

We hebben 3-tal tips geschreven om valpartijen te voorkomen in de badkamer. Lees ze hieronder. 

1. Zorg voor eenvoudige inrichting en goede verlichting

Zorg ervoor dat je badkamer eenvoudig is ingericht. Dat betekent dat er geen spullen in de weg staan waarover je kunt struikelen. Zorg ook dat de verlichting van goede kwaliteit is:

Een van de belangrijkste punten wat je kunt doen om valpartijen in de badkamer te voorkomen, is namelijk het goed verlichten van de ruimte. Zorg ervoor dat de badkamer goed verlicht is, zowel ‘s nachts als ‘s ochtends. Leg een nachtlampje in de badkamer of plaats een lichtschakelaar binnen handbereik van het bed. Zo kun je de badkamer verlichten voordat je uit bed stapt en kun je goed zien waar je loopt.

Verder is het belangrijk om de badkamer opgeruimd en vereenvoudigd te houden. Leg alleen de spullen neer die je echt nodig hebt en zorg dat alles opgeruimd is. Een opgeruimde en vereenvoudigde badkamer is niet alleen veiliger, maar ook prettiger om in te verblijven.

2. Vervang een bad voor een douche

Als je een bad hebt, overweeg dan om het te vervangen door een douche. Baden zijn relatief veel gevaarlijker dan douches, omdat je in een bad vaak moet gaan staan om erin of eruit te stappen. Dit vergroot de kans op een val.

Douches zijn veiliger, omdat je er meestal in kunt zitten of staan. Als je een veilige douche wilt nemen, gebruik dan een opklapbaar douchezitje om je veiliger te voelen.

Veilige douche voor senioren

3. Doe een badkamer veiligheidstest

Weet je niet zeker of je een veilige badkamer hebt? Dan is het wijs om een expert te laten kijken naar de badkamer. Er is ook een online badkamer veiligheidstest die je inzicht geeft of je badkamer veilig is (of juist niet). 

Deze test geeft je advies over hoe je de badkamer veiliger kan maken, hoe het jezelf een stuk makkelijk maken en welke badkamer hulpmiddelen je het best kunt aan te schaffen.

Meer tips over senioren badkamers? 

Wil je meer tips over Senioren Badkamers?  Langer Thuis In Huis is een platform speciaal voor senioren en sturen je elke week een nieuwsbrief met handige tips om zo prettig en zo lang mogelijk zelfstandig. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.