Foto: nieuwe-keuken-kopen-1

Keuken kopen? Hier moet je rekening mee houden

Ga je een keuken kopen? Kijk eerst naar de ruimte en dan naar de indeling en apparatuur. Ontdek onze handige tips.

Guido van Loon

De keuken: het moet een middelpunt zijn die bruist van de huiselijkheid en waar de grenzen tussen kookruimte, eetgedeelte en zitkamer vervagen. Ideaal om meer gezelligheid in de keuken te creëren. Want wat zou het leuk zijn een eigen hoekje te hebben om rustig je kookboeken door te bladeren, naar een muziekje te luisteren of televisie te kijken. We zien dan ook steeds meer dat de keuken in huis verschuift naar het centrale punt.

Denk hier aan bij het kopen van je nieuwe keuken

Een nieuwe keuken moet passen bij je woning maar zeker ook de samenstelling van je gezin. Je wilt er de kinderen helpen met hun huiswerk, 's morgens een krantje lezen bij het ontbijt, boodschappen uitstallen, uitgebreid kokkerellen, lekker lang natafelen of borrelen met vrienden. Bent u meer het type voor een bar? Ook hiervoor zijn enorm veel mogelijkheden, de bar is namelijk weer helemaal terug. Bijvoorbeeld in de vorm van een kookeiland met geïntegreerde tafel, een werkblad dat doorloopt naar een eetplek of een hoge zit met barkrukken.

Meet je keuken op

Voordat je begint met het daadwerkelijke ontwerp is het van essentieel belang eerst de afmetingen van je keuken in kaart te brengen. Meet de lengte, breedte en hoogte op. Verder is het belangrijk de grootte van aanwezige ramen en deuren te vermelden, inclusief hun draairichting. Neem obstakels, zoals radiatoren of eventuele kelderluiken mee. Noteer aansluitingen en doorvoeren van elektriciteit, gas, warmwatervoorziening, riolering en ventilatie. Nieuwe afwerklagen over bestaande muren kunnen de beschikbare binnenruimte enkele centimeters verkleinen, houd hier rekening mee.

Verschillende vormen in keukentypes

Bij bestaande keukentypes onderscheiden we verschillende vormen:
– De U-keuken is verdeeld over drie wanden. Korte loopafstanden maken deze vorm doelmatig en comfortabel. Deze keukens zijn meestal 4 meter lang en 2 à 3 meter breed.
– De Eilandkeuken wordt in het midden van een ruimte geplaatst, geschikt om keuken en woonomgeving samen te voegen. In een bestaande situatie vraagt deze opstelling het nodige hak- en breekwerk, aansluitingen en afvoeren moeten tenslotte naar het midden van de ruimte worden verlegd. Houd rekening met een oppervlakte van 20 m2.
– De G-keuken is een soort cirkelopstelling, toepasbaar in grotere ruimtes. Veel werk- en opbergruimte.
– De T-keuken is de ruimtebesparende variant hierop, met brugelementen; een uitstekende spoel- of kookunit die haaks op de wandopstelling staat. Een praktisch en sociaal alternatief.
– De L-keuken is populair vanwege de lange en korte zijde, geschikt om een zithoek bij te plaatsen. Voor een L-keuken is ca. 7 strekkende meter nodig.
– De Dubbelwandige keuken is goed toe te passen bij keukens waar deur en raam tegenover elkaar staan.
– De Enkelwandige keuken is een opstelling die slechts één wand in beslag neemt.
– De Modulaire keuken is anders dan standaard. Bij dit concept wordt niet meer in standaard inbouwmaten gedacht, maar in losse functiecomponenten. Losse units kunnen naar eigen idee gecombineerd worden. Voordeel is dat de modules op elk moment uitgebreid kunnen worden of juist losgekoppeld om mee te nemen met verhuizen.

Zone-indeling van de keuken

Een goede indeling van de keuken kan je veel onnodig loopwerk besparen. Verdeel je keuken in drie zones: de voorbereidingszone, de kookzone en de afwaszone. De voorbereidingszone is waar je het eten bereidt. Deze komt het meest tot zijn recht tussen de gootsteen en het fornuis. De meest comfortabele breedte van deze plek is tussen de 60 en 90 cm. Houd naast je kookplaat of fornuis altijd minimaal 40 cm over. Naast de gootsteen houd je aan beide kanten ruimte voor de eventuele afwas. Door alles op een logische plek te zetten, hoef je niet eerst de hele keuken door om je kookgerei bij elkaar te zoeken.

Modern

De moderne keuken wordt gekenmerkt door zijn strakke karakter, soms gemixt met speelse vormen. Eyecatchers zijn de kookeilanden, een stijlvolle kookplaat, kubistische kranen en design afzuigkappen. Kleuren, zwart en wit worden volop gecombineerd. De greeploze trend komt uit de moderne keuken.

Nostalgisch

De nostalgische keuken is voorzien van alle hedendaagse technische snufjes met een knipoog naar vroeger. Gefreesde kastjes, een kroonluchter en een houten of natuursteen vloer. Moderne apparatuur wordt subtiel weggewerkt achter frontjes met nostalgische sfeer.

Klassiek

De klassieke keuken oogt elegant en heeft de eigenschap strak te zijn. Kleur en materiaal zijn bepalend voor de look; donkere tinten worden vaak gecombineerd met fris wit, glas en metaal worden vaak toegepast. De klassieke keukens worden meestal symmetrisch opgebouwd.

Italiaans

Italiaanse keukens zijn zeer geliefd in keukenland, vanwege hun levendige en creatieve aanblik in combinatie met veel design. Kenmerkend zijn hoge kasten en zwevende planken.

Duits

Bij Duitse keukens gaat het voornamelijk om kwaliteit, degelijkheid en comfort. Ze worden met zorg ontwikkeld voor intensief gebruik. De indeling is praktisch, vaak voorzien van de nieuwste technische snufjes.

Denk aan je kookgewoonten bij je nieuwe keuken

De intensiviteit waarmee je je keuken gebruikt, is bepalend voor de inrichting en de soort apparatuur. Kook je het liefst verschillende gangen of wil je juist zo snel mogelijk je bordje klaar hebben staan? Heb je een hele rits aan kookgerei en accessoires, zoals potten, pannen, lepels maar bijvoorbeeld ook een standaard voor kookboeken, flessen olijfolie  of een luxe messenset.
Ook je kookstijl is van belang bij het inrichten van de keuken. Een grote oven voor het bereiden van Italiaanse gerechten en wie graag Aziatisch kookt, kan een kookplaat met wokbrander en teppanyaki goed gebruiken. Uit het enorme aanbod kies je vast en zeker een keuken die perfect aansluit bij jouw kookgewoonten en -wensen.

-> Tip voor de echte kookfanaat: hier bestel je de beste olijfolie.

Een goede keukenspecialist geeft persoonlijk advies

Dat de levensstijl van belang is bij het inrichten van de keuken weten we inmiddels. Een goede keukenspecialist weet dit ook en vraagt behalve naar jouw wensen ook uitgebreid naar je leefomstandigheden. Een persoonlijk advies komt tenslotte alleen naar boven als de specialist een goed inzicht heeft in je manier van leven en dus koken, je gezinssamenstelling en je nieuwe wensen voor de keuken. In een goed gesprek wordt naar al deze zaken geïnformeerd, misschien zelfs wel naar je favoriete gerechten! Wanneer vragen naar je leefomstandigheden uitblijven, zal de adviseur zich geen beeld kunnen vormen van jouw leven. Vraag jezelf dan af of dit wel de juiste persoon voor jou is en schroom niet om nog even verder te kijken. Een keuken is een werkgebied waar je dagelijks actief in bent. Als het werkblad te laag blijkt te zijn of de kastsystemen niet prettig zul je je zich blijven irriteren.

Reacties