Foto: Keukenapparatuur

Nieuw keukenapparatuur kopen: waar let je op?

Het samenstellen van een nieuwe keuken begint meestal met het kiezen van keukenapparatuur

Jelle 21 Mei 2024

Pas als je weet waar de belangrijkste apparaten komen te staan, is het mogelijk om de juiste opstelling te maken. Best lastig, want er is tegenwoordig wel héél veel mogelijk. Waar let je op bij het kopen van nieuw keukenapparatuur? Waar moet je rekening mee houden? Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder en ontdek onze gouden tips. 

Inbouw of uitbouw? 

Als je bij Keukeninbouwcenter het ruime aanbod bekijkt, ontdek je al snel dat je grofweg twee verschillende keuzes hebt: inbouw of uitbouw apparaten. Maar waar kies je voor en waarom? 

Het grootste voordeel van inbouwapparatuur is dat hiermee de keuken veel strakker oogt. De keuken vormt echt één geheel en er zijn nauwelijks tot geen losse apparaten zichtbaar. Dat geeft een rustgevende en moderne uitstraling. 

Losstaande apparaten bieden echter ook voordelen. Deze zijn over het algemeen namelijk goedkoper dan inbouwapparatuur. Bovendien nemen ze geen kastruimte in beslag, waardoor je de ruimte effectiever kunt indelen. 

Wat voor jou de juiste keuze is, hangt van heel veel verschillende factoren af. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van smaak. 

Wat gebruik je wel en wat gebruik je niet? 

Het is bovenal belangrijk om praktisch te blijven. De keuken moet natuurlijk van alle gemakken worden voorzien, maar het is onnodig om apparatuur te kiezen die 'nou eenmaal in een moderne keuken horen', maar jij eigenlijk weinig gebruik van maakt. Lettend op het budget is het daarom beter om keuzes te maken. Zeker als je minder geld kwijt wil zijn aan je nieuwe keuken. 

Zet daarom voor jezelf op een rijtje wat je wel en wat je vooral niet gebruikt. Maak simme keuzes. Ben je bijvoorbeeld iemand die weinig bakt, maar heel af en toe toch de ovenstand eens gebruikt? Dan is een combi-magnetron vaak al voldoende. Dan heb je dus geen aparte magnetron én oven meer nodig. Ben jij iemand die van het gemak en de snelheid is? Dan mag een vaatwasser niet ontbreken. Er zijn echter ook nog genoeg mensen die het juist heel prettig en een momentje van bezinning vinden om met de hand af te wassen. Dat scheelt al een hoop geld. 

Denk ook na over de grootte van de koelkast en de eventuele vriezer. Heb je een grote vriesruimte nodig? Of is het al voldoende om een klein vriesvakje in de koelkast te hebben. Uit hoeveel personen bestaat jouw huishouden? Als je alleen woont, heb je logischerwijs een veel minder grote koelkast nodig dan een gezin met vier of meer personen. Wees praktisch en kies voor hetgeen jij absoluut nodig hebt. Niet meer en niet minder. Zo bespaar je geld en weet je zeker dat de keuken straks aan alle wensen voldoet. 

Aanpassingen zijn altijd mogelijk 

Wees niet bang om fouten te maken tijdens het ontwerp. Kom je er na verloop van tijd bijvoorbeeld achter dat je die vaatwasser toch wel erg mist? Dan zijn aanpassingen altijd nog mogelijk. Ga dus niet over één nacht ijs en wees niet bang om knopen door te hakken. In de toekomst kan er altijd nog heel veel worden gedaan om de keuken verder naar wens te maken. 

Reacties