Keukeninspiratie; Van gas naar inductie

Bij het kopen van een nieuwe keuken wordt  steeds vaker gekeken naar alternatieven voor koken op gas.

We horen het steeds vaker dat we van het gas af moeten. Bij het kopen van een nieuwe keuken wordt daarom ook steeds vaker gekeken naar alternatieven. Een van deze alternatieven is koken op inductie. Naast dat koken op inductie veiliger is dan koken op gas, is het ook efficiënter en sneller. En met de stijgende gasprijzen, is het ook aantrekkelijker om niet meer te koken op gas.

Gas versus inductie
Het grote voordeel van elektrisch koken is dat het veilig is. Er zijn geen vlammen en de plaat zelf wordt nauwelijks warm en koelt na gebruik snel af. De inductieplaten van tegenwoordig zijn zo goed ontwikkeld dat elektrisch koken heel snel is, zelfs sneller dan gas. Dit komt door de directe energieoverdracht.

Zowel bij gas als inductie reageert de plaat direct op het hoger of lager zetten van de energietoevoer. Echter is de ideale bereidingshitte van een maaltijd makkelijker terug te zetten bij inductie doordat de hitte intensiteit is weergegeven in cijfers. Ook reageren de kookzones alleen wanneer er een pan op staat, zonder pan wordt de kookplaat niet warm. Wat ook weer veilig is. Hierdoor is er geen risico dat per ongeluk de plaat aan blijft staan, wat wel met gas kan gebeuren.

Als het om wokken gaat, gaat het om de kookbeleving met vuur. Wie van wokken houdt, kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de inductiekookplaat te combineren met een gas wokbrander. Ook zijn er speciale wokpannen voor inductie of een speciale wokkom voor inductie.

Een ander verschil tussen gas en inductie is het schoonmaken. Het schoonmaken van een inductiekookplaat is gemakkelijk en etensresten bakken niet vast aan de kookplaat.

Overstappen naar inductie
Wilt u overstappen van gas naar inductie? Dan kunt u dezelfde breedte als uw huidige kookplaat aanschaffen. Wel is belangrijk te letten op de volgende punten:

  • Hoe krachtig wilt u koken? Voor de meeste huishoudens is een 2-fasen kookplaat krachtig genoeg. De 2-fasen kookplaat is dan ook de meest voorkomende aansluiting in Nederland. Een 3-fasen aansluiting kookplaat is bijzonder krachtig en dan ook geschikt voor de echte kook fanaten.
  • Welk stopcontact zit er in de keuken? Is deze 2-polig of 5-polig? Afhankelijk van uw meterkast én de kookplaat die u selecteert kan het zo zijn dat er een aanpassing in de meterkast gedaan moet worden.
  • Maak een afspraak met een elektricien om te kijken wat mogelijk is voor de meterkast.

Inductie met of zonder afzuiging
Heeft u besloten voor inductie te gaan, dan zijn er nog twee opties; een inductiekookplaat met afzuiging of koken op inductie met uw huidige afzuigkap. Kiest u voor een inductiekookplaat met afzuiging, dan heeft u geen afzuigkap meer nodig. Maar wellicht zijn er wel wat aanpassingen nodig in de keuken.

Het is namelijk mogelijk om de lucht naar buiten af te laten voeren. Maar soms is dit alleen niet mogelijk. Dan komt de lucht via recirculatie weer terug de kamer in. In beide gevallen zijn er ruimtes nodig in de keukenkasten en onder of achter de kookplaat.

Interesse in inductie koken?
Twijfelt u nog of wilt u overstappen van gas naar inductie? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor in uw keuken? Kom dan langs in onze showroom of maak een afspraak met één van onze verkoopadviseurs. Zij weten u alles te vertellen over de overstap van gas naar inductie en kunnen u adviseren bij uw keus voor een inductiekookplaat. Zo weet u 100% zeker dat u een juiste keuze maakt.