Foto: schoorsteenbrand-voorkomen-tips

Hoe voorkom je een schoorsteenbrand?

Heb jij thuis een kachel? Dan maak je hier in de wintermaanden ongetwijfeld veel gebruik van.

Guido van Loon

Niet gek ook, want met zo’n apparaat kun jij de temperatuur lekker doen stijgen. Zo’n kachel brengt echter ook risico’s met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand ontstaan. Een schoorsteenbrand ontstaat vaak door verhitte resten in het rookkanaal. Jij wilt hoe dan ook niet dat er een brand ontstaat in jouw schoorsteen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit kunnen voorkomen. In onderstaande tekst geven wij jou een aantal tips.

1. Verwijder as regelmatig uit jouw kachel

Bij de verbranding van hout blijft doorgaans as over. Bij veel kachels wordt het merendeel van deze as opgevangen in een speciale la. Deze dien jij eens in de zoveel tijd te legen. Doe je dit niet? Dan kan het as geen kant op. In dat geval bestaat de kans dat deze onverbrande resten in de schoorsteen terechtkomen. Door de teeraanslag aan de binnenkant van het rookkanaal, kunnen deze resten hier gaan ophopen. Wanneer dit er teveel worden en de resten worden te warm, is een schoorsteenbrand het logische gevolg. Zorg daarom dat er ruimte is in jouw asla om de asresten op te vangen. Gooi de la overigens nooit helemaal leeg, maar laat altijd een laagje van een paar centimeter achter in de la.

2. Reinig jouw kachel geregeld van binnen

Het verwijderen van as uit jouw kachel is een goed begin om een schoorsteenbrand te voorkomen. Hierdoor heb jij echter nog geen garantie dat een schoorsteenbrand niet kan ontstaan. Om de kans op brand nog verder te verkleinen, maak jij jouw kachel geregeld van binnen schoon. Dit doe je natuurlijk niet met water. De kachel hoeft immers niet brandschoon te zijn, want jij gaat er binnenkort toch weer in stoken. Zorg wel dat afvalresten uit de kachel verwijderd worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een speciale borstel om aanslag te verwijderen. Hoe minder afval er aanwezig is in de kachel, des te kleiner is de kans op een schoorsteenbrand.

3. Laat jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen

De rook die vrijkomt bij de verbranding in jouw kachel, wordt afgevoerd via de schoorsteen. Wanneer hier resten ophopen, kan de rook niet goed meer weg. Na verloop van tijd kunnen de resten zelfs in brand vliegen. Om dit te voorkomen, doe jij er goed aan jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Wij raden jou niet aan om dit zelf te doen. Nee, laat het schoorsteen vegen altijd over aan een erkende schoorsteenveger. Hij weet wat hij moet doen en beschikt over het juiste materiaal om dit werk uit te voeren. Op deze manier weet jij zeker dat jouw rookkanaal weer brandschoon is. Zodoende zet jij een goede stap op weg naar het voorkomen van een schoorsteenbrand.

Reacties