Foto: 2016/pelletkachel.jpg

Pelletkachel in huis

Behaaglijke warmte en het zien van de gloed van een vuur, schept een atmosfeer die er zowel warm uitziet als warm aanvoelt.

Steeds meer mensen plaatsen dan ook naast de reguliere cv-installatie een open haard, allesbrander of pelletkachel. De pelletkachel is echt een kachel van deze tijd. Ze brandt schoon, is duurzaam, comfortabel bedienbaar en je hebt er vrijwel geen omkijken naar. Ter vergelijking met een open haard produceert een pelletkachel tot wel 4000 keer minder fijnstof. Dat betekent ook dat de verbranding van pellets geen invloed heeft op de luchtkwaliteit in de woning.

Soorten pelletkachels

We kennen twee soorten pelletkachels. Beiden zijn geschikt voor in huis en branden op dezelfde soort pellets: cilindervormig geperste korrels van houtzaagsel en/of snippers die gemaakt worden van restafval en/of hout uit productiebossen.

Pellethaard

Net als een gas- of houtkachel wordt deze in het vertrek geplaatst ter verwarming of om de sfeer te verhogen. Het gemiddelde rendement van een pelletkachel ligt echter veel hoger dan bij de gemiddelde houtkachel, zo rond de 85% ten opzichte van een 50-55% bij een houtkachel. Omdat de pelletkachel ontwikkeld is om rendement te behalen, gaat er ook veel minder warmte door de afvoerpijp verloren. Een dubbelwandige rookafvoer is dan ook niet nodig bij een pelletkachel. Pellethaarden beschikken daarnaast over een ventilator die de warme lucht de ruimte inblaast en hij kan worden ingesteld met een timer. Er zijn zelfs al modellen met afstandsbediening.

Hydraulische pelletkachel

Dit is een pellet gestookte installatie, in de vorm van een moederhaard die aangesloten wordt op een centraal verwarmingssysteem. Deze volautomatische kachel is voorzien van een water-warmtewisselaar, een ingebouwde circulatiepomp en een expansievat. Het grootste deel van de opgewekte warmte gaat naar de radiatoren en met de restwarmte wordt de ruimte verwarmd waar de kachel zelf staat. Bij deze kachels loopt het rendement op van 87% tot 92%.

Redenen om op pelletverwarming over te gaan

- Pellets zijn CO2 neutraal en 100% natuurlijk.
- Deze manier van stoken levert een gemiddeld huishouden makkelijk een besparing van 25% op de stookkosten op.
- Pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat, waardoor hij niet meer stookt dan nodig is.
- Ten opzichte van een houtkachel heb je minder vervuiling en vrijwel geen opslagplaats nodig voor brandstof.
- Door een warmtewissselaar en boilervat aan te koppelen kan een pelletkachel tevens dienen als cv-installatie en warm tapwater leveren.
- Een pelletkachel kan samenwerken met een zonneboiler. Zo kunnen ze elkaar per seizoen ondervangen.

Reacties