Foto: Zonnepanelen-woning-kosten-voordelen

Zonnepanelen op de woning: kosten en voordelen

Ieder huishouden verbruikt stroom. Stroom koop je van het energiebedrijf en daar betaal je voor.

Bovendien betaal je over die stroom ook nog eens energiebelasting en btw. Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en daarmee kun je een hoop geld besparen. In dit artikel lees je meer over de voordelen en de kosten.

Stroom uit licht

Als de zon schijnt, stuurt de zon een hoop energie naar de aarde in de vorm van licht en warmte. Met behulp van zonnepanelen is het mogelijk om licht in stroom om te zetten. De stroom die wordt opgewekt is gelijkstroom, daar kunnen de apparaten in huis niet op werken. Deze gelijkstroom kan door een omvormer worden omgezet in de wisselstroom zoals die normaal uit het stopcontact komt. Deze stroom kun je meteen zelf gebruiken. Als je meer maakt dan je nodig hebt, kun je de stroom ook terugleveren aan het net. Op die manier word ben je bij wijze van spreken een eigen klein energiebedrijfje.

Zonnepaneel prijzen

Om zelf genoeg stroom op te wekken, heb je in ieder geval een aantal zonnepanelen nodig. Een gemiddeld gezin dat 3.500 kWh per jaar gebruikt zal ongeveer 14 tot 16 panelen nodig hebben om het eigen gebruik volledig te dekken. Heb je daar geen ruimte voor, dan kun je natuurlijk ook minder panelen nemen. Naast de zonnepanelen heb je ook nog een omvormer nodig. De zonnepaneel prijzen zijn een stuk lager dan een paar jaar geleden. Inclusief installatie liggen de kosten van 16 zonnepanelen nu op ongeveer €6.000 inclusief btw.

Wat je kwijt bent aan zonnepanelen, hangt natuurlijk volledig af van het aantal dat je er neemt en wat voor soort je kiest. En je kunt er ook voor kiezen om slechts in een deel van je energiebehoefte te voorzien met de zonnepanelen. Dat scheelt alsnog op de eindafrekening van de leverancier.

Terugleveren aan het stroomnet

De stroom die je maakt en die je zelf niet meteen gebruikt, gaat niet verloren. Deze stroom gaat het stroomnet op. Daar kan de wasmachine van de buren (bij wijze van spreken) dan op draaien. Voor deze stroom, ontvang je een bedrag van de leverancier. Dit wordt verrekend op de eindafrekening. Het voordeel hiervan is dat je voor de teruglevering hetzelfde bedrag krijgt als het tarief dat je betaalt aan de energiemaatschappij. Meld wel bij de leverancier en je netbeheerder dat je energie gaat terugleveren. Meld je ook aan bij energieleveren.nl.

Soms ondernemer voor Belastingdienst
Als je zonnepanelen hebt en stroom levert aan het stroomnet, dan ben je voor de btw in sommige gevallen ondernemer. Je kunt de belasting die je betaalt over de aanschaf van de panelen dan terugvragen bij de Belastingdienst. Je moet je dan wel aanmelden als ondernemer. Dit kan alleen als je per jaar meer dan €1.345 aan btw zou moeten betalen over de teruggeleverde stroom. Meld je je niet aan als ondernemer, dan kun je ook geen btw terugkrijgen voor de installatie.

Hoe financier je panelen?

Een set zonnepanelen is een behoorlijke investering. Als het geld nu op een spaarrekening met een lage rente staat is het wel een goed alternatief, zeker als je nog een tijdje in hetzelfde huis blijft wonen. Heb je het geld niet op de plank liggen dan zijn er toch mogelijkheden. De overheid stimuleert energiebesparing door goedkope leningen te verstrekken: de energiebespaarlening. Ook kun je voor zonnepanelen geld lenen tegen een lage renten.

Een andere mogelijkheid is het huren van zonnepanelen. Je hoeft dan niet zelf te investeren. De opbrengst van de zonnepanelen gebruik je om de huur van de panelen te betalen en dan hou je er zelf ook nog een klein bedrag aan over.

Interessant?

Zoals je ziet zijn er een hoop mogelijkheden om te beginnen met zonnepanelen. Het is goed voor het milieu en het levert je ook nog eens geld op. Alle reden dus om eens te kijken naar de mogelijkheden.

Reacties