Foto: Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren: alles wat je moet weten

Een zelfvoorzienende woning, voor velen is het een droom die werkelijkheid wordt.

Zelfs duurzame en groene energie opwekken, besparen op de energierekening en ondertussen ook nog een steentje bijdragen aan een beter milieu. Helaas heeft niet iedereen het startbudget beschikbaar om zijn eigen zonnepanelen te kopen, een aanschaf die je al snel tussen de 4000 en 5000 euro kan kosten.

Heb jij nu altijd graag zonnepanelen gewild maar nooit het budget gehad om ze zelf te installeren? Dan kan zonnepanelen huren de ideale oplossing bieden.

Hoe werkt het?

Zonnepanelen worden steeds vaker te huur aangeboden. Over het algemeen betekend dit dat je de zonnepanelen voor een periode van zo’n 10 jaar huurt en hier een vast bedrag per maand voor afdraagt. Zo heb je alle voordelen van duurzame energie, zonder ineens een flinke smak geld kwijt te zijn. Op deze manier wordt duurzaam wonen voor iedereen mogelijk.

Voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk het feit dat je geen direct geld beschikbaar hoeft te hebben om te kunnen genieten van de voordelen van zelf opgewekte stroom. De huurkosten worden maandelijks betaald en na de huurperiode volgt de mogelijkheid om de panelen af te kopen. In principe betaal je dus in maandelijkse termijnen je zonnepanelen af terwijl je ondertussen de voordelen plukt van lagere energiekosten. Daarbij hoef je jezelf helemaal geen zorgen te maken over de werking van de panelen. Gaat er iets kapot? Dan wordt dit netjes door de verhurende maatschappij opgelost. Aanschaf, installatie, monitoring, reparatie en verzekering worden vaak door de verhurende partij in 1 pakket aangeboden. Zo hoef jij nergens over na te denken en kun je zorgeloos en zonder investering genieten van lagere kosten.

Besparing

Hoeveel je nu echt met zonnepanelen bespaard is natuurlijk afhankelijk van het maandelijkse verbruik. Daarbij ligt de uiteindelijke besparing helemaal aan de geschiktheid van je woning, het aantal zonnepanelen en het totale wattpiek dat de zonnepanelen op kunnen leveren. Zo bespaar jij bij 6 panelen met een totale wattpiek van 1740, gemiddeld zo’n €300 per jaar. Heb je nu 16 panelen met een totale opbrengst van 4083 wattpiek levert al snel meer dan €800 per jaar aan besparing op. Dit is natuurlijk enkel een indicatie. De verhurende partij zal een daadwerkelijke besparing voor je uitrekenen.

Lenen

Mocht je nu liever je eigen zonnepanelen hebben dan kun je altijd een aanvraag plaatsen voor een groene lening. Het voordeel is dat je hiermee je eigen zonnepanelen hebt en na een x termijn van gratis energie kunt genieten. Daarentegen zit je wel vast aan een lening bij de bank (inclusief een rente percentage) en zijn ook alle onderhoudskosten voor eigen rekening.

 

Reacties