Foto: eigen_huis

Kopen of huren: wat kost een huis?

Wat kost een huis nu eigenlijk? We zetten het voor je op een rij.

Jaime 17 Oktober 2023

Je eigen huis. Of je nu gaat huren of kopen, een plek om te wonen is een van de belangrijkste pijlers in het leven. Maar je hoeft geen krant open te slaan om te weten hoe krap de huizenmarkt op dit moment is. Om over de kosten van een huis nog maar te zwijgen. Maar wat kost een huis nu eigenlijk? We zetten het voor je op een rij.

Op zoek naar een nieuwe plek om te wonen? Nee, je bent er nog niet met de aanschafprijs van een koophuis. En ook niet met het maandelijkse hypotheekbedrag of de maandelijkse huurprijs. Er komen meer kosten kijken bij wonen.

Startkosten bij een nieuw huis
Een koophuis is in aanschaf niet goedkoop. Dat is geen verrassing. Bij de aankoop komen naast de koopsom nog diverse andere kosten om de hoek kijken die geen rol spelen bij een huurhuis. Het gaat onder meer om notariskosten, taxatiekosten, kadasterkosten, bankgarantie en de overdrachtsbelasting.

Dit zijn allemaal vaste kosten die te maken hebben met de (financiële) aankoop van je nieuwe huis. En er is meer. Er zijn nog diverse optionele kosten, zoals hypotheekadvies, makelaarskosten, bouwkundige keuring of eventuele verbouwkosten.

Aankoopkosten worden vaak kosten koper (k.k.) genoemd. Gemiddeld ligt de kosten koper op zo’n 4-5% van de aankoopprijs van het nieuwe huis. In het geval van een nieuwbouwhuis ligt de hoogte van de kosten koper lager.

Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer: “Bij het kopen van een huis schrik je soms van de vele kosten die op je afkomen. Gelukkig is er ook goed nieuws. Veel van deze kosten zijn eenmalig en je kunt ze jaarlijks aftrekken van je inkomen bij de Belastingdienst.”

Bij een huurhuis is dit allemaal een stuk minder ingewikkeld. Je bent wellicht geld kwijt voor het bemiddelingsbureau als je je huurhuis via een zoekopdracht hebt gevonden. Maar dat is het dan ook. Het financiële plaatje van je huurhuis is sterk afhankelijk van de soort huur: huur je via sociale huur of via particuliere huur?

Om in aanmerking te komen voor sociale huur, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en sta je vaak flink lang op de wachtlijst. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor huurtoeslag via de belasting. Bereken hier hoe hoog huurtoeslag in jouw geval kan zijn of check hier een berekening van Business Insider voor voor een woning van 100 m2 in 5 grote steden.

Maandelijkse kosten bij een huur- of koophuis
Gefeliciteerd, je nieuwe huis is een feit. En nu? Naast de huur of hypotheek komen er per maand andere kosten op je pad:

  • Gas, water & licht

Je betaalt natuurlijk voor energie. Bij een huurhuis zitten deze kosten in sommige gevallen inbegrepen in de maandelijkse servicekosten. Bij een huurhuis worden de kosten ook wel eens doorberekend door de verhuurder.

Moet je zelf je energie regelen, dan is het een goed idee om verschillende energie aanbieders met elkaar te vergelijken. Je kunt vrij gemakkelijk besparen op je energiekosten. Zeker als je een koophuis hebt, is het verstandig om te investeren in duurzame (en vaak kostenbesparende) aanpassingen in je huis.

  • (Gemeentelijke) belastingen

Je ontkomt niet aan het betalen van belastingen, dat geldt bij zowel koop als huur. Het gaat bijvoorbeeld om onroerendezaakbelasting (koophuis), riool- en afvalstoffenheffing en waterbelasting. De tarieven voor gemeentelijke belastingen verschillen vaak per gemeente. Check bij jouw gemeente om welk bedrag per maand het gaat en bereken je daarmee dit deel van je vaste lasten.

  • Woonverzekering

Zuinig op je nieuwe huis en je spullen? Tuurlijk! Met een goede woonverzekering verzeker je zowel je huis als je inboedel. Als gevolg van brand, storm, inbraak, overstroming of bliksem kan de schade immers flink in de papieren lopen.

Je huis zelf verzeker je met een opstalverzekering. Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) is onmisbaar bij een koophuis. Deze verzekering dekt schade aan je woning, maar ook aan je tuin. En de spullen in je huis verzeker je via een inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering is voor zowel kopers als huurders een belangrijke verzekering. De kosten van een woonverzekering verschillen per situatie. Woon je alleen, woon je in een groot huis met veel grond of een klein appartement? Kies een verzekering die goed past bij jouw situatie. De goedkoopste verzekering is niet altijd de meest geschikte.

Reacties