Foto: solar-panels-gf5613fd55_1920

Zo bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Zonnepanelen helpen je om zelf groene stroom op te wekken. Daarmee kan je de energierekening verlagen en het milieu sparen. Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt.

Daphne 25 Maart 2023

Dit hangt af van het energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de hoeveelheid die je kan plaatsen. Wil je meer weten over de kosten van zonnepanelen? Dan leer je dat op deze plek.

De factoren bij berekening

Wil je weten hoeveel zonnepanelen voor jouw woning, onderneming of ander pand nodig zijn? Dan heb je met drie zaken rekening te houden. In de eerste plaats kijk je naar het jaarlijks stroomverbruik. In de ideale situatie is dit precies in balans. Je wekt op wat je verbruikt. Dat betekent dus dat je goed moet weten wat je jaarlijkse verbruik in kWh is. Een volgende factor is het totale vermogen van je zonnepanelen. Zo weet je welk vermogen je totale installatie moet hebben. Zonduurzaam.nl kan je hierbij helpen. Tot slot is ook het piekvermogen per paneel van belang. Daarmee geef je in Wattpiek aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel in de ideale omstandigheden kan opwekken. Dit piekvermogen kan verschillen per soort zonnepaneel. Daar moet je dus wel goed op letten bij aanschaf.

Hoeveel zonnepanelen zijn op jouw dak nodig?

Het aantal panelen dat op jouw dak nodig is, kan je het best door een specialist laten berekenen. Het is zelfs nog beter om niet slechts één specialist een berekening te laten maken. Je kan dit beter aan meerdere partijen vragen. Je kan dan het aantal zonnepanelen vergelijken. Ook prijzen, adviezen, werkwijze en andere zaken zijn te vergelijken op die manier. Daarom is het altijd slim om in de buurt te kijken welke installateurs actief zijn. Om die dan aan te schrijven zodat je een heel compleet beeld krijgt.

Welk aantal zonnepanelen?

Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op het dak? Dan is het eerst belangrijk om goed inzicht te krijgen in je jaarlijkse stroomverbruik. Het totale vermogen dat je installatie moet bieden is te berekenen Dit kan je dan delen door het piekvermogen per zonnepanelen. Er zijn wel enkele factoren waar je rekening mee moet houden, dus vraag het vooral ook aan de specialist.

De kosten van zonnepanelen

Heb je een beeld van hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt en hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn? Dan is het ook mogelijk om te bepalen hoeveel de installatie zal gaan kosten. Het is slim om even te bekijken wat de installateurs voor de panelen en de installatie rekenen. Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Dan is het dus wel aan te raden om verschillende installateurs uit de omgeving aan te schrijven. Je kan prijzen, panelen, omvormers, de werkwijze en andere zaken goed met elkaar te vergelijken. Zo kan je gemakkelijk precies de juiste kiezen.

Reacties
Anderen bekeken ook