5 tips tegen hooikoorts die je nog niet kent

De temperaturen beginnen lekker te stijgen, maar niet iedereen is blij als het warmer wordt. Vooral niet de mensen die last hebben van hooikoorts.

25 Maart 2020

Dit betekent namelijk niesbuien, verstopte neuzen en geïrriteerde ogen als allergische reactie op de pollen van bomen en grassen. Het hooikoortsseizoen begon vorig jaar eerder dan normaal [1] en uit deze actuele cijfers blijkt dat de pollen er ook dit jaar weer vroeg bij zijn.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om medicijnen te nemen, maar er zijn nog andere manieren om je te wapenen tegen hooikoorts die je misschien nog niet kent. 

1. Koop meer planten!

Allergiesymptomen kunnen verminderen door de beste temperatuur te hebben in huis en de vochtigheidsniveaus spelen hierbij een grote rol. De optimale luchtvochtigheid in een huis is ongeveer 40% tot 60%. Je kunt bakjes met zout vullen en deze verspreiden door het huis als de omgeving te vochtig is of je huis decoreren met meer planten als het te droog is. Nieuwe technologieën, zoals slimme thermostaten, kunnen in deze gevallen ook helpen, omdat ze de luchtvochtigheid binnenshuis controleren. tado° kan bijvoorbeeld aangeven of je kamer te vochtig of te droog is.

2. Zet je slimme thermostaat aan het werk

‘s Morgens is de concentratie pollen het laagst. Als je dan de ramen openzet om het huis te ventileren kan het gebeuren dat je vergeet ze weer dicht te doen. tado°’s Open Raam Detectie herkent aan plotselinge veranderingen in temperatuur dat er een raam open is en schakelt voor kort tijd de verwarming uit om energie te besparen. Je krijgt hier ook een melding van. Zo vergeet je niet meer om jouw raam te sluiten, je houdt de pollen buiten én je bespaart energie en kosten. De slimme thermostaat van tado° heeft ook een Klimaatcomfort Skill die informatie geeft over de actuele luchtkwaliteit in jouw omgeving, zodat je jouw woning op het juiste moment kunt ventileren. Ook laat de Klimaatcomfort Skill het actuele pollenniveau zien en de pollenverwachting voor de komende twee dagen:

3. Eten doet wonderen

Een lepeltje lokale honing per dag zou werken tegen hooikoortsklachten. Het idee is dat lokaal geproduceerde honing, die gemaakt wordt van stuifmeel van lokale planten, werkt als een natuurlijk vaccin omdat je er op den duur immuun voor wordt. Een andere opties is knoflook, omdat het een natuurlijke ontstekingsremmer is en je immuunsysteem een boost geeft. Plet het, laat het een kwartiertje liggen en eet het rauw, bijvoorbeeld in een saladedressing of zelfgemaakte pesto. Ook de kern van een ananas werkt ontstekingsremmend. Als laatste verlichten citroenen allergische reacties omdat ze barsten van de vitamine C. Drink bijvoorbeeld vers geperst citroenwater (met lokale honing).

4. Medical taping

De huid kan de organen beïnvloeden en andersom. Hier ligt ook de kracht van medical taping bij hooikoortsklachten. Door de tape op de juiste plekken aan te brengen wordt het huidgebied onder de tape beïnvloed en worden de organen bereikt die bij hooikoorts betrokken zijn, zoals de longen. Door de spanning van de tape ontstaat een betere doorbloeding en een beter immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten minder kunnen worden. Dit kun je zelf doen, maar ook de fysiotherapeut kan dit voor je doen.

5. Stress less

Uit onderzoek van Ohio State University kwam naar voren dat de symptomen van mensen met hooikoorts erger waren als ze last hadden van stress [2]. Door stress te verminderen zou je dus minder last moeten hebben van hooikoortsklachten. Dus relax! Ga bijvoorbeeld naar de sauna of doe yoga.

[1] CBS Hooikoortsindex
[2] Ohio State University (NU.nl)