Koelen met de ventilatie

Voorkom oververhitting van de woning. Koelen op een energiezuinig en natuurlijke manier door gebruik te maken van het WTW ventilatiesysteem

Oververhitting in woningen.

De afgelopen zomers werd het af en toe erg heet in Nederland. Met 40,7 graden mat het KNMI op 25 juli 2019 in Gilze Rijen de hoogste temperatuur ooit. Door de klimaatverandering zal dit vaker voorkomen. Oververhitting en daardoor een ongezond binnenklimaat is een groeiende zorg bij bewoners.

Vereniging Eigen Huis merkte afgelopen zomer op dat de temperatuur in met name nieuwbouwwoningen opliep. Ze worden té warm, door gebrek aan goede ventilatie en zonwering. “Hiermee ontstaat een serieus risico op oververhitting en een ongezond binnenklimaat”, schreef de vereniging aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. “Door een veranderend klimaat krijgen we te maken met (veel) meer dagen met extreem hoge temperaturen. Bij de bouw van woningen wordt te weinig rekening gehouden met het op een natuurlijke manier buitenhouden en afvoeren van warmte.”
Belangrijk is om bij de bouw van woningen rekening te gaan houden met de oververhitting. De woningen zijn zo goed geïsoleerd dat ze de warmte goed vasthouden. Mooi in de winter maar in de zomer heeft dit een negatief effect op het binnenklimaat. De woningen raken de warmte niet kwijt. Om te voorkomen dat ze opwarmen kan onder meer gebruik worden gemaakt van overstekken, zonwering en goede ventilatiemogelijkheden.
Gelukkig zijn veel nieuwe woningen tegenwoordig uitgerust met een Warmte Terug Win (WTW) ventilatiesysteem. Hiermee kan op ook een zeer milieuvriendelijke en energiezuinige manier gekoeld worden. Ten eerste door gebruik te maken van de ventilatiecapaciteit en de WTW uit te rusten met een natuurlijke verdampingskoeler. Dit is een product dat lucht afkoelt door het energievriendelijke proces van waterverdamping.
In bestaande woningen wordt voornamelijk geventileerd via mechanische afzuigsystemen; In de badkamer, keuken en toiletten wordt lucht afgezogen en door de roosters boven de ramen wordt verse (warme) buitenlucht aangezogen. Verkoelen kan door een standalone verdampingskoeler in te bouwen in bijvoorbeeld de berging of zolder. Voordelen: zeer energiezuinig en geen storende binnen- en buitendelen.