Helft Nederlanders weet energielabel van eigen woning niet

40 procent weet dat het duurder wordt om het energielabel van een woning te vernieuwen

12 September 2020

Hoewel het energielabel van een huis impact heeft op veel zaken, bijvoorbeeld de hoogte van een hypotheek, en aangeeft hoe energiezuinig een huis is, lijkt het erop dat veel mensen in Nederland zich (nog) niet bekommeren om het energielabel van hun woning. Uit onderzoek* van EasySwitch.nl blijkt namelijk dat de helft van de Nederland überhaupt het energielabel van hun eigen huis niet weet.

Dit is opmerkelijk, aangezien het energielabel sinds 2015 verplicht is bij de verkoop, het verhuren of opleveren van een huis. Huiseigenaren hebben destijds een (voorlopig) energielabel voor hun woning gekregen, dat 10 jaar geldig is. Terwijl het op dit moment nog eenvoudig is om het energielabel van een huis te vernieuwen, worden de regels vanaf januari 2021 aangescherpt. Het energielabel kan dan alleen vernieuwd worden nadat er een afspraak is gemaakt met een vakbekwame energieadviseur**, die fysiek naar de kenmerken van het huis komt kijken en ze beoordeelt.

Niet op de hoogte van nieuwe regels

In de toekomst kost het dus niet alleen meer tijd om een nieuw energielabel voor een huis te vernieuwen, het kost ook meer geld. De kosten hiervoor bedragen naar schatting tussen de €100 en €200, dat is een aanzienlijk verschil met de enkele tientjes die huiseigenaren momenteel online betalen. Uit onderzoek van EasySwitch.nl blijkt dat veel Nederlanders hiervan niet op de hoogte zijn. Slechts 40 procent geeft aan dat zij weten dat het vanaf januari 2021 meer geld kost om het energielabel van een huis te vernieuwen.

Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: “Het is opmerkelijk dat maar 40 procent van de Nederlanders weet dat het energielabel vanaf volgend jaar duurder wordt, aangezien het voor alle huizenbezitters loont om dit jaar nog je energielabel te laten vernieuwen. Voor sommige mensen is €100 - €200 niet veel geld, maar er zijn genoeg huishoudens – al helemaal in deze onzekere tijden – waarvoor dit verschil wel groot is. Voor deze huishoudens is het nóg belangrijker om voor het eind van dit jaar nog naar het energielabel van hun woning te kijken, en op tijd te vernieuwen.”

Impact op hypotheek

Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het energielabel van hun woning of de nieuwe regels omtrent het energielabel. Daarnaast blijkt uit het onderzoek* ook dat bijna 60 procent van de Nederlanders bij het kopen van een huis niet op het energielabel let, en ook aangeeft dit niet één van de belangrijkste zaken te vinden bij een nieuwe woning. Dit is opvallend, want het energielabel kan impact hebben op financiële beslissingen omtrent je woning en het kopen van een huis. 

In de toekomst kan een slecht(er) energielabel namelijk invloed hebben op de hoogte van een hypotheek. Eerder dit jaar kondigde Triodos*** al aan dat huizenkopers die een hypotheek aanvragen voor een woning met een laag energielabel, vanaf C, een lagere hypotheek krijgen. De verwachting is dat meerdere hypotheekverstrekkers in de toekomst dit voorbeeld volgen. Echter, uit het onderzoek van EasySwitch.nl komt naar voren dat ruim 40 procent niet weet dat het energielabel invloed kan hebben op de hoogte van een hypotheek. Voor een hogere hypotheek, of gunstigere hypotheekrente, kan het dus lonen om bij het kopen van een huis goed te letten op het energielabel.

Van der Veen legt uit: “Het is belangrijk dat we huizenkopers er ook op wijzen dat zij, naast hun flinke aankoopsom, ook rekening moeten houden met een extra investering om het huis te verduurzamen. Er is nu nog steeds krapte op de woningmarkt waardoor veel mensen noodgedwongen flink overbieden op huizen van lage kwaliteit. Als vraag en aanbod op de huizenmarkt straks weer stabieler wordt, en mensen voor een huis met een laag energielabel nog maar een deel van de hypotheek krijgen, wordt het huis ineens heel onaantrekkelijk en kan dit de verkoop flink in de weg staan. Dit soort beslissingen zijn ingrijpend voor alle Nederlandse huizenkopers, maar we moeten er wel samen voor zorgen dat dit bij hen bekend is.”

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.718 Nederlandse respondenten, augustus 2020.
** Bron: RIVM
*** Bron: Triodos

Reacties