string(1) "a"

Wat is de meerwaarde van zonnepanelen?

Steeds meer mensen beseffen welke voordelen het heeft om zonnepanelen op het dak te plaatsen. De energierekening gaat omlaag, terwijl de waarde stijgt.

Guido van Loon 12 Januari 2022

Inmiddels blijkt bijna de helft van alle huizenkopers nadrukkelijk te letten op de aanwezigheid van zonnepanelen op de huizen die te koop staan. Logisch, want het is natuurlijk veel slimmer om een huis te komen waar alles al meteen goed geregeld is. Dat scheelt extra kosten en extra zorgen.

Energielabel

Met zonnepanelen op het dak wordt meestal een beter energielabel afgegeven en dat is natuurlijk alvast mooi meegenomen. Bovendien stijgt ook de waarde van de woning concreet, als er zonnepanelen op aangebracht zijn. Die waardestijging is zelfs in de meeste gevallen hoger dan de feitelijke aanschafwaarde van de set zonnepanelen. Op het gebied van energiebesparing is het een slimme zet om voor een groen dak in combinatie met zonnepanelen te kiezen. Je hebt dan niet alleen je eigen elektriciteitscentrale op het dak liggen, je hebt ook nog eens gezorgd voor een uitstekende vorm van dakisolatie. Met een groen dak - ook wel sedum dak genoemd - beperk je het warmteverlies via het dak aanzienlijk. Bovendien voorkomt een sedum dak ook dat de zonnepanelen te warm worden.
 

Een hogere hypotheek

Een ander opvallend gegeven is dat je voor een woning met zonnepanelen vaak een hogere hypotheek kunt krijgen. Veelal scheelt dat een stuk meer dan alleen de prijs van de set zonnepanelen, dus doe daar je voordeel mee. Het ligt er overigens wel aan hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opbrengen. Wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan in het huis nodig is voor het gewone dagelijkse verbruik, kan dat een aanzienlijk effect hebben op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen.

Biodiversiteit

Naast de genoemde voordelen op het gebied van isolatie biedt een groen dak nog veel meer voordelen. Een belangrijk aspect is dat je een bijdrage levert aan de biodiversiteit in je eigen woonwijk. Je brengt als het ware de natuur terug naar de stad. Zo’n groen dak is een plek waar bepaalde insecten graag vertoeven en dat zorgt er vervolgens voor dat ook vogels meer voedsel in de woonwijken kunnen vinden. De hele biologische keten krijgt dus in feite een oppepper en dat kunnen we in deze tijden van verstening goed gebruiken. Je doet dus zowel je portemonnee als de natuur een plezier

Reacties