Foto: Deze-verzekeringen-zijn-belangrijk-om-af-te-sluiten-voor-je-huis

Welke verzekeringen zijn verplicht en welke zijn handig

Verzekeringen die niet verplicht maar wel aan te raden zijn

Marlou 30 November 2022

 

Nu de huizenmarkt weer minder verhit is, is dit het moment voor woningzoekers om hun slag te slaan. Ben je van plan om een huis te kopen dan is er naast het regelen van de hypotheek en het inhuren van een taxateur nog veel meer waar je aan moet denken.

Zo zijn er een aantal verzekeringen verplicht wanneer je een woning koopt. Daarnaast heb je ook nog talloze verzekeringen die niet moeten, maar wel handig zijn bij een koophuis zoals een uitvaart verzekering. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Deze verzekeringen zijn in ieder geval verplicht

Waar je al direct mee te maken krijgt bij een koophuis is een opstalverzekering. Je hypotheekverstrekker stelt deze verzekering waarmee je verzekerd bent tegen onder andere waterschade, stormschade en andere vormen van schade aan of in je huis verplicht. Daarom wordt een opstalverzekering ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Samen met een opstalverzekering wordt vaak een inboedelverzekering afgenomen. Hoewel deze schadeverzekering niet verplicht is, biedt het wel een fijne dekking in het geval van brand of diefstal.

Naast een opstalverzekering is een overlijdensrisicoverzekering in sommige gevallen verplicht voor het geval je overlijdt voordat de hypotheek is afbetaald. Beschik je over een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan hoeft dat niet, maar wanneer je een hypotheek zonder NHG hebt dan eisen veel geldverstrekkers wél een overlijdensrisicoverzekering. Dit hangt dus af van de geldverstrekker of hypotheek waar je uiteindelijk terecht komt. Goed om te weten: er zijn ook veel mensen die met een NHG kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering naast een uitvaart verzekering. Je hypotheekadviseur kan je hierbij advies geven.

Verzekeringen die niet verplicht maar wel aan te raden zijn

Een inboedelverzekering is zoals je hierboven kon lezen een handige verzekering om te hebben wanneer je een koophuis hebt. Dat geldt overigens ook voor een huurwoning, omdat je met die verzekering gedekt bent tegen verschillende soorten schade en diefstal. Dat is niet de enige verzekering die niet verplicht maar wel handig is. Zo is een aansprakelijkheidsverzekering óók een aanrader wanneer je over een eigen woning beschikt. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je tijdens het verhuizen met een kruiwagen tegen de auto van de buren knalt. Of dat je een deel van hun tuin vernielt met de verhuiswagen of je inboedel.

Oeps! Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in dat geval goed verzekerd. Dat geldt ook voor andere dingen die je (of je partner of een ander gezinslid) per ongeluk stuk maakt van een ander. Dat kan immers altijd gebeuren. Beschik je daarnaast over een overlijdensrisicoverzekering (of niet) dan is het ook goed om te kijken naar een begrafenisverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van je uitvaart, zodat nabestaanden hier geen last van hebben. Een uitvaart verzekering is ook aan te raden wanneer je een huurhuis hebt. Een laatste verzekering die handig maar niet verplicht is wanneer je over een koophuis beschikt, is een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van juridische hulp in het geval van ruzie met een aannemer of met de buren.

Hoe kies je verplichte verzekeringen die bij je passen?

Een opstalverzekering (woonhuisverzekering) is dus altijd verplicht en een overlijdensrisicoverzekering wordt in veel gevallen verplicht gesteld door de geldverstrekker. Die moet je dus sowieso afnemen wanneer je van plan bent om een huis te kopen. De vraag is: hoe weet je welke verzekering en/of welke verzekeraar nou het beste bij je past? Er zijn inmiddels namelijk talloze verzekeraars die dergelijke dekkingen aanbieden. Door aan de slag te gaan met verzekeringen vergelijken, heb je de ideale mogelijkheid om zo min mogelijk tijd, geld en energie kwijt te zijn aan deze zoektocht. Je kunt hierbij namelijk gewoon een online tool gebruiken die voor jou op zoek gaat naar de beste match.

De kans is bijvoorbeeld groot dat je niet te veel wilt betalen voor je verplichte verzekeringen. De premie van bijvoorbeeld een opstalverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Wat bijvoorbeeld kan helpen om geld te besparen op deze verzekeringen is door meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder af te sluiten. In veel gevallen krijg je dan korting op je maandpremie. Ook kun je eens goed kijken naar je eigen risico. Hierbij geldt: des te hoger je eigen risico, des te lager de premie per maand. Check tot slot of je bijzondere bezittingen hebt die extra aandacht nodig hebben met betrekking tot de verzekering. Vergelijken is de beste optie voor alle soorten verzekeringen, zo ook voor je overlijdensrisicoverzekering en uitvaart verzekering.





Reacties