Foto: Huisverzekeringen

Welke verzekeringen komen er kijken bij het kopen van een huis?

Het bezit van een huis brengt bepaalde risico’s met zich mee. Sommige van deze risico’s wil je afdekken en sommige risico’s moet je zelfs verplicht afdekken.

Deborah 12 Mei 2024

Heb je pas een huis gekocht, of ben je van plan om een huis te gaan kopen? Dan is het je vast niet ontgaan dat hier heel veel bij komt kijken. In de verhitte woningmarkt van tegenwoordig is het al een hele opgave om een huis te vinden, maar als je er een gevonden hebt, dan komt er nog veel meer op je af. Verzekeringen horen er ook bij. In dit artikel kijken we naar welke verzekeringen er precies komen kijken bij het kopen van een huis.

Opstalverzekering of woonhuisverzekering

De eerste verzekering die we willen bespreken, is de opstalverzekering. Een andere benaming voor deze verzekeringspolis is woonhuisverzekering. Deze twee verschillende namen gaan over dezelfde polis. Met deze polis verzeker je schade aan je huis zelf en dingen die hieraan vast zitten. Niet alleen je huis zelf is dus verzekerd, maar ook bijvoorbeeld je tuin en de schuur. Met deze polis ben je beschermd tegen de kosten van schade die is ontstaan door gebeurtenissen zoals brand, kortsluiting, storm, inbraak, enzovoort.

Koop je een huis met een hypotheek, dan zal de kredietverstrekker je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Jouw huis vormt namelijk het onderpand van de lening en de kredietverstrekker wil zeker weten dat de waarde van het onderpand voldoende is beschermd.

Glasverzekering

De tweede verzekering die we willen bespreken, is de glasverzekering. Als je een opknapper hebt gekocht waarbij je het enkele glas hebt vervangen door dubbelglas, dan weet je hoe duur glas kan zijn. Tegelijkertijd is glas een behoorlijk kwetsbaar materiaal. Het kan daarom verstandig zijn om het glas in je huis te verzekeren. Dat kan dus met een glasverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor dingen als een thermische glasbreuk, stormschade, vandalisme, water tussen de platen van isolatieglas, enzovoort.

Woonverzekering

De derde en tevens de laatste verzekering die we bespreken in dit artikel is de woonverzekering. Eigenlijk vallen we hiermee een beetje in herhaling. Want hoewel de woonverzekering iets anders is dan de woonhuisverzekering, is de woonhuisverzekering een onderdeel van de woonverzekering. Onder een woonverzekering vallen over het algemeen dus de woonhuisverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Sluit je een woonverzekering af, dan sluit je dus eigenlijk in een klap de belangrijkste polissen voor je woning af.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat meer over de verzekeringspolissen die komen kijken bij het kopen van een huis. Succes verder met de aankoop en veel woonplezier gewenst.

Reacties