Foto: Deze-verzekeringen-zijn-belangrijk-om-af-te-sluiten-voor-je-huis

Deze verzekeringen zijn belangrijk om af te sluiten voor je huis

Of je nu in een huurhuis of koopwoning woont, het is altijd raadzaam goed verzekerd te zijn. Wij vertellen je welke verzekeringen belangrijk zijn.

Guido van Loon

Er zijn verzekeringen die verplicht zijn en je hebt verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten. Met name wanneer je een hypotheek afsluit, zijn er verzekeringen die erg belangrijk zijn om af te sluiten. En soms kun je er dus gewoon niet om heen. Welke verzekeringen dit allemaal zijn leggen we hieronder uit.

Opstalverzekering

Vaak zal een een hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplichten. En dit is ook niet zo gek, want de woning is het onderpand van de hypotheek. Krijg je dus schade aan je woning, dan daalt de waarde van het onderpand. Met een opstalverzekering verzeker je de schade aan je huis die 'aard- en nagelvast', dat wil zeggen vast in en aan de woning. Denk hierbij aan het toilet, badkamer en leidingen.

Inboedelverzekering

Dekt de opstalverzekering de zaken die aard- en nagelvast zitten, de inboedelverzekering dekt je andere spullen. Dit zijn bijvoorbeeld de meubels, sieraden, gordijnen of audio-apparatuur. Maar je kunt er ook mee je telefoon verzekeren. Waar een opstalverzekering verplicht is, geldt dit niet voor de inboedelverzekering. Desalniettemin is het wel zeer aan te raden om een dergelijke verzekering af te sluiten. Het maakt dat je in veel gevallen iets hebt om op terug te vallen; bijvoorbeeld in het geval van brandschade, inbraak, beroving, storm of waterschade. Hier kun je dus aanspraak op maken wanneer je lekkage hebt en het is ook gelijk de brandverzekering van je huis. Echter, schade die je zelf veroorzaakt hebt, wordt niet vergoed.

Woonverzekering

Houd je je verzekeringen graag overzichtelijk dan kun je voor een woonverzekering kiezen. Deze verzekering zorgt voor een basisdekking voor schade aan zowel je opstal als inboedel. En heb je bijvoorbeeld bijbehorende gebouwen als een garage of schuur dan zijn deze ook meeverzekerd in een woonverzekering. Verder kun je hiermee ook een aanvullende verzekering afsluiten. Denk hierbij aan schade voor glas, kunststof koepels of vensters.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering ben je ervan verzekerd dat je je hypotheek kan blijven betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Deze verzekering is hierdoor alleen van toepassing in het geval van een koopwoning. Hij wordt dan ook vaak aangeboden in combinatie met een lening of hypotheek.

Reacties