Foto: samenwonen_-_rooming

Samenwonen met je partner? Dit moet je weten!

Dit is alles wat je moet weten voordat jullie gaan samenwonen. 

Als jij en je partner overwegen om na een lange tijd samen te wonen, dan komen er toch best veel dingen bij kijken. Het is voor jullie beide verstandig om hier goed over na te denken. Niet alleen met het oog op de gezondheid van jullie relatie, maar ook qua financiën. Een belangrijk punt in deze situatie is om goed met elkaar te praten over hoe jullie erover denken en wat de één van de ander verwacht of wilt zien.

Geldzaken bespreken

Voor dit onderwerp moet je even de tijd voor nemen. Als jullie kiezen om samen een huis te kopen, dan zullen er veel kosten bij komen. Maar als jij bij je partner gaat intrekken, of andersom, dan is het alsnog verstandig om hierover te praten. Noteer wat jij momenteel per maand kwijt bent aan huishoudelijke uitgaven, abonnementen, boodschappen en andere kosten. Zo dient jouw partner dat ook te doen. Op deze manier hebben jullie een grove schatting van de uitgaven per maand. Daarnaast zie je ook meteen of jullie dubbele verzekeringen en abonnementen hebben en kunnen jullie deze opzeggen wat uiteindelijk geld zal besparen. Niet alleen de uitgaven zijn belangrijk, maar ook de inkomsten. Wees eerlijk en open naar elkaar en verzwijg geen schulden.

Bezoekje aan de notaris

Bij de gedachte dat jullie gaan samenwonen, verwacht je dat jij en je partner voor altijd bij elkaar blijven. Alleen moet je te allen tijde realistisch zijn en blijven, want er is altijd kans dat het niet helemaal goed gaat. Wat als jullie in de toekomst kinderen krijgen, wie moet dan wat regelen? Een reden om een afspraak te maken bij de notaris is om bijvoorbeeld een verblijvingsbeding op te zetten. Dit is een afspraak die jij en je partner hebben gemaakt als één van jullie komt te overlijden. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een samenlevingsovereenkomst te laten opstellen door de notaris. Op deze manier staat er zwart op wit welke spullen van wie zijn en wie wat voor schulden heeft. Ook is het mogelijk om vast te leggen wat er met jullie woning gaat gebeuren als jullie wel uit elkaar gaan.
Verder heeft het samenwonen ook fiscale gevolgen, zoals het krijgen van heffingskortingen en het verdelen van aftrekposten. Dit verschilt per situatie, bijvoorbeeld of je getrouwd bent of niet en of er meerdere personen staan ingeschreven op dat adres.

Oude woning verhuren

Stel dat jij of je partner voor het samenwonen een eigen (huur)woning heeft of een kamer, dan dien je dit contract op te zeggen. Het is daarom handig om te weten per wanneer jij of je partner dit contract kan beëindigen. Als je pas een paar maanden in je woning zit, dan kan het zo zijn dat je aan een jaarcontract vast zit. Het is zonde om de huur maandelijks te betalen, terwijl je niet in je woning zit. Je kunt dan overwegen om je woning te verhuren via Rooming.nl. Je maakt een account aan, geheel gratis, vult al je gegevens in en geeft alle informatie over je woning. Een groot voordeel is dat je zelf via Rooming op zoek kunt gaan naar potentiële huurders die matchen met jouw advertentie. Het fijne aan dit platform is dat jouw woning direct in de mailbox komt van alle geïnteresseerde huurders.

Reacties